Радовеста Стюърт ще оглави новосъздадения отдел в Общината. Снимка Лина Главинова

Радовеста Стюърт ще оглави новосъздадения отдел в Общината. Снимка Лина Главинова

В Община Бургас създават отдел "Туризъм". Той ще бъде оглавен от Радовеста Стюърт. Бургазлийката от години е PR на бургаския Регионален исторически музей и дъщеря на покойната Цоня Дражева, която бе негов директор. Радовеста Стюърт е позната и като част от екипи, работещи по различни проекти в сферата на образованието и екологията. Сега тя ще оглави новосъздадения отдел "Туризъм" в Общината. До новата структура се стигна след промени в администрацията. Кметът на Бургас Димитър Николов се раздели с двама от заместниците си - д-р Лорис Мануелян и Руска Бояджиева, които напуснаха по лични причини. На тяхно място застанаха Весна Балтина и Диана Саватева. Досегашните ресори на Мануелян и Бояджиева бяха раздалени и към тях прибавени нови. Така Диана Саватева стана зам.-кмет по култура, спорт и туризъм. Тъй като отдел "Туризъм" в администрацията на съществува, той ще бъде създаден. Засега е ясно, че той ще бъде ръководен от Радовеста Стюард. Промените в структурата трябва да бъдат гласувани на сесия на местния парламент, тъй като новото звено означана и разкриване на нови щатни бройки. Засега не се знае колко човека ще работят в отдела. Очаква се новият екип да заработи в началото на 2020 година.

Община Бургас има общинско предприятие "Туризъм", което е създадено с решение на ОбС през 2013 година с цел обслужване на общински туристически обекти, комплекси и атракции. Предметът на дейност на предприятието е свързан още и с популяризирането на Бургас като туристическа дестинация и предоставянето на информация на гостите на Община Бургас относно туристически продукти, обекти, събития, както и всякаква друга информация, осигуряваща престоя и удобството на гостите на Община Бургас.

ОП "Туризъм" стопанисва и управлява и няколко обекта - туристически комплекс "Остров Света Анастасия", туристически кораб "Анастасия", туристически комплекс "Акве Калиде", туристически информационен център "Часовника", има и собствен интернет портал.