Rak

Rak

В Онкоболницата във Варна преглеждат безплатно за рак на гърда и рак на шийката на матката

съобщават от лечебното заведение.

Базирайки се на успеха на тази профилактика – 615 открити случая на злокачествени и доброкачествени заболявания при 7000 прегледани пациенти през 2012 г., екипът на СБАЛОЗ – Варна разработи дългосрочна мащабна програма, която да стане част от общинската политика в областта на здравеопазването и превенцията на обществено-значимите заболявания. Тя бе депозирана в Общински съвет след решение на комисията по здравеопазване още в края на миналата година и се надяваме да получи финансиране поне за 2013 г.
В пълния си обем профилактичната програма, разработена от СБАЛОЗ – Варна, предвижда в рамките на следващите три години да бъдат прегледани 33 300 граждани на Варна. Основните локализации, залегнали в програмата, са: рак на млечна жлеза, рак на маточна шийка, рак на кожата, рак на простатата, рак на стомашно-чревен тракт и рак на дебело черво, т.е. най-често срещаните диагнози на територията на Варненска област. Предвидените профилактични пакети, за разлика от друг път, включват не само преглед от специалист, а и редица изследвания за прецизиране на диагнозата при съмнение за наличие на онкологично заболяване. 
Докато бъде взето решение от общинските съветници, ръководството на болницата ще продължи традицията с обявяване на кампании за профилактика и месец март ще стартират целеви профилактични прегледи за рак на млечна жлеза и рак на маточна шийка. Периодът на кампанията е 4 - 29 март. Желаещите могат да се запишат предварително на регистратурата на болницата на телефон 052/ 975 840.
Призоваваме гражданите да провеждат стриктно годишни профилактични прегледи, защото това е единственият им шанс заболяването им да бъде открито и лекувано навреме. За съжаление, през последните години не само във Варна и България, но и по света тенденцията е за повишаване на броя на болните от рак. В същото време обаче в държавите, в които има сериозна политика за превенция и профилактика, а населението е с висока здравна култура, расте и броят на болните, открити в начален стадий, за сметка на тези в 3-и и 4-и.

Днес+