Навсякъде в супермаркетите има указания за посоките на движение, а на много места са удвоили охраната, за да следи дали се спазват мерките. Снимки Славена К. Харел

Навсякъде в супермаркетите има указания за посоките на движение, а на много места са удвоили охраната, за да следи дали се спазват мерките. Снимки Славена К. Харел

Очаква се носенето на предпазни маски да стане задължително с избора на Джо Байдън за президент на Съединениета американски щати. Това ще промени и политиката на страната спрямо коронавируса. САЩ с повече от 11 милиона заразени от коронаворус продължават да са на върха на класацията в световен мащаб. Смъртните случаи вече са над 250 хиляди, а оздравелите повече от 6,8 милиона. Тексас, Калифорния и Флорида са трите най-засегнати от вируса щати. Мериленд се намира в средата на класацията по разпространение на заразата. Там случаите сад 165 хиляди, починалите са повече от 4 хиляди, а оздравелите над 8 хиляди. Славена К. Харел е от Сливен, но е омъжена за американец и живее от години в Мериленд. Тя казва, че в САЩ, за да се информираш за ситуацията зависи коя телевизия гледаш, тъй като всички предлагат различна информация и гледна точка. 

Вече 36 седмици от началото на пандемията от коронавирус "Черноморие" Ви информира как останалия свят се бори със заразата. Правим това посредством разказите на българи, които живеят в най-различните точки на света.   

От малко повече от седмица в щата Мериленд е въведено извънредно положение, след като почти се бе възстановил нормалния живот на хората там. "Преди да обявят извънредното положение бяхме в трета фаза, а сега е на път отново всичко да затвори. Много от хората бяха се върнали по работните си места, а сега отново се насърчава работата от вкъщи. Ние със съпруга ми работим в сферата на здравното счетоводство, можехме да се върнем в офиса, но предпочетохме да останем, тъй като сме в рисковата група. Училищата тъкмо бяха отворили преди 2 седмици. Децата ходиха на училище по два дни и останалите учеха от вкъщи. Сега не знам как ще бъде организирано всичко", разказа Славена.

В момента не е задължително носенето на маска на открито, но ако се спазва дистанция между хората. Във всеки магазин и учреждение има дезинфектанти или кърпички за почистване. В хранителните магазини има стикери в кои посоки да се движат клиентите, за да няма насрещно движение. Много от обектите са наели допълнително хора, които да следят дали се спазват мерките. Едно от положителните неща на администрацията на президента Доналд Тръмп е помощта от 1000 долара за абсолютно всички.

"По време на първия локдаун много хора останаха без работа и тази помощ им се отрази добре. По телевизиите излъчваха финансови съвети, какво да правим ако имаме финансови затруднения, как да се предпазим от фалити. Банките предоставяха заеми за малките бизнеси, които много помогнаха. За съжаление парите не стигнаха и 1-2 седмици след тази, така да я наречем кампания, банките спряха да отпускат средства. Три трилиона долара бяха заделени в помощ на  бизнеса", разказа още българката.

Избирането на Джо Байдън за президен на САЩ ще доведе и до промени в политиката на страната спрямо коронавируса. Американците очакват носенето на предпазни маски да стане задължително със закон.

"Все още има щати, които седмица след изборите продължават да приемат бюлетини. Твърде много се говори за манипулации на вота и аз не изключвам наистина да има такива, тъй като Байдън нямаше голяма предизборна  кампания. През по-голямата част от времето той беше изолиран, а дълго време не знаеше и кой ще му е вицепрезидент. В прекалено много секции не са били допускани наблюдатели", посочи Славена. Според нея новата посока на САЩ е към един съвременен комузнизъм, разбира се никой от управляващите не използва тази дума. "Те искат тотална смяна на конституцията и властта да е в ръцете на управляващите. Всичко се представя на народа по един хубав начин, но демократите искат социална и здравна система без право на частно застраховане. Искат всички да са равни, университетите да са безплатни. Последната 1,5 година заради тези промени в Демократическата партия много хора, които мислеха различно от т. нар. радикали бяха отцепени и изолирани. Ситуацията тук ми напомня на случващото се в България преди да дойде демокрацията. Ако не си част от партията, то тя те изключва и те изпраща в лагер. Тук лагери няма, но те очернят с помощта на телевизиите. Ако си бял те нарочват за расист и така не може да си намериш никаква работа. Това е причината много хора да си мълчат, за да не бъдат отритнати", разказа Славена.

В САЩ продължават протестите на много места в страната. В Ню Йорк на много места са наети допълнителни охранители, които да пазят хората, тъй като едно от предложенията на демократите е полицията в този й вид да бъде разпусната. Славена очаква още по масови пртотести заради изборните резултати. Според нея Доналд Тръмп е много неудобен президент. "Информацията, която идва в Европа за него е, че той не знае как да се държи, че не е политик и че е изключително арогантен. Това наистина е така, но Тръмп направи много повече за американците от други президенти на САЩ", каза още Славена.

Галерия