Изпълнителният директор на ЕнЕфект Драгомир Цанев (вляво) и зам.-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска откриха форума със стартираща пресконференция. Снимка Авторът

Изпълнителният директор на ЕнЕфект Драгомир Цанев (вляво) и зам.-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска откриха форума със стартираща пресконференция. Снимка Авторът

В строителството недостигат 50 000 работници. Проблемът ще става по-сериозен и заради демографската криза у нас. "Ще бъде предизвикателство да се работи с по-малко хора, като за целта те трябва да бъдат квалифицирани, да им се повишат знанията и уменията как да работят със съвременни материали и технологии", каза изпълнителният директор на "ЕнЕфект" Драгомир Цанев. Темата е залегнала в програмата на форума "Дни на на енергийната ефективност и зелената енергия", които започнаха в Бургас. Те се организират от "ЕнЕфект" съвместно с Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" и Община Бургас.

Бургазлии инвестират в проект на Община Бургас за соларен парк върху Арена ОЗК

Семинарът за строителни специалисти ще се проведе в два дни - днес, 30-ти май, и утре, 31-ви май. Темите на днешния панел са: "Подходи и инструменти за постигане на оптимална енергийна ефективност. Какво предстои в Европа до 2050 г.: промени в европейското законодателство" с лектор инж. Александър Станков, "ЕнЕфект", "Основни принципи на нулевоенергийните сгради" с лектор архитект Ралица Йорданова, "ЕнЕфект", "Сградна физика и енергийна ефективност" (част 1) Форма, ориентация, прозорци и ослънчаване" отново с лектор архитект Ралица Йорданова, "ЕнЕфект" и "Топлоизолация и топлинни мостове" с лектори архикетк Ралица Йорданова и инж. Александър Станков.

Втората част, която ще се проведе утре, е със следните теми: "Кога, къде и как да използваме вентилация и как да постигнем голям дял на ВЕИ в почти нулевоенергийните сгради" и "Енергийно моделиране на сградите. Изчисление на топлинни мостове" с лектор инж. Александър Станков, "ЕнЕфект" и "Управление на сградите и подобрение на вътрешната среда на обитаване (SRI и IEQ)" с лектори инж. Антония Новакова и инж. Станислав Андреев, "ЕнЕфект".

Съвместните инициативи, свързани с енергийната ефективност, се провеждат за осми път в Бургас в партньорство между Общината и "ЕнЕфект". Форумът е полезен, защото в рамките му се провеждат и обучения на общински специалисти.

"Дни на на енергийната ефективност и зелената енергия" продължават до 1-ви юни, включително.