Мерките на Острова продължават да бъдат строги. Снимки Наташа Гочева

Мерките на Острова продължават да бъдат строги. Снимки Наташа Гочева

Във Великобритания отброяват края на една година живот в локдаун. Островната държава е една от малкото, в които мерките нито веднъж не бяха разпуснати от началото на пандемията, напротив – те само се затягат.

Репортери на "Черноморие" вече една година ви информират как се справя света с пандемията чрез разказите на българи, които живеят на различни честа по света. Сега, отново чрез тях, ще направим обзор какво се промени и как тече животът днес – 12 месеца след като пандемията нахлу в ежедневието ни.

Година след началото на COVID пандемията светът е още в ступор

В началото на март 2020 година, когато една след друга държавите в Европа започнаха да затварят училища, заведения, театри, спортни зали в UK решиха, че ще се справят с корона вируса като оставят хората да се заразят и да изградят имунитет. Докато властите бяха спокойни, магазините в кралството е изпразваха за броени часове. Най-купуваната стока се оказа тоалетната хартия. Манията по изкупуването й тръгна от Острова и обиколи почти всички държави в Стария континент и по света.

"Тактиката на действие е доста различна... За сега няма карантина. Според властите тук, най-добре е хората да бъдат оставени да се заразят, като по този начин ще изградят в себе си имунитет срещу вируса. Признават, че много хора ще починат, но това ще бъдат такива, които имат вече хронични заболявания, рак и сериозни здравословни проблеми", разказва преди година бургазлийката Наташа Гочева, която живее и работи в Манчестър. Точно преди 12 месеца забрана за работа във Великобритания и призив всички да си останат у дома нямаше. Животът си вървеше по обичайния начин.

На 14-ти март 2020 година във Великобритания вече имаше регистрирани 1 035 случая на заразени с COVID-19. Няколко дни по-късно случаите бяха над 1000 на ден. И правителството рязко промени политиката си спрямо пандемията. Бе взета и първа по-сериозна мярка - възрастните хора над 70 години бяха призовани да си останат у дома. А от 20-ти март затвориха училища и университети. Концертите отначало бяха отменени за лятото, след това отпаднаха.

Правителството развърза кесията и отпусна средства за хората от тези бизнеси, които си останаха принудително вкъщи и не можеха да работят. Година по-късно това щедро раздаване на средства се отразява на данъците, които тръгнаха нагоре.

"Всички вериги хранителни магазини и тези за неща от първа необходимост работят. Другите неща ги купуваме онлайн. Разликата в живота от преди и сега е в липсата на социален живот. Ресторантите не работят, няма забавления, няма големи тържества. Отворени са само заведения, които предлагат храна за дома и за из път. Можеш да си купиш кафе или чай и разхождайки се с приятел да го пиеш навън", разказа бургазлийката Наташа Гочева, която от години живее и работи в Манчестър, Англия.

"Когато времето позволява и е топло, парковете са пълни с хора, които се разхождат или спортуват, но няма пейки, няма събиране на групи. Някои носят маски, но повечето - не. В магазините свободно се влиза, всички са с маски, касите са разделени с плексигласови плоскости, така, че хората да нямат контакт. Всички свикнаха и спазват дистанция, пазят се един от друг, разговарят на разстояние един от друг, някои са толкова страхливи и предпазливи, че обръщат гръб или изчакват при разминаване", допълва Нашата.

Ваксинацията на Острова се извършва от два месеца. Тя започна с възрастните хора. "Има случаи с усложнения след ваксината, има и смъртни случаи 2-3 дни след като са я получили. Имам познати - англичани, които се ваксинираха и са добре. Но не са малко и тези, които са против ваксините, не вярват в тях и нямат желание да се ваксинират", споделя бургазлийката.

Напускането и влизането във Великобритания не е лесно и струва пари, заради PCR тестовете и задължителната 14-дневна карантина, на която подлежат влизащите от рискови страни.

Влизането в UK вече ще струва 1 750 паунда

Въпреки строгите мерки броят на случаите продължава да е висок. За 6-ти март са отчетени 6 040 новозаразени с корона вирус. За една година във Великобритания са регистрирани 4 213 343. Броят на излекуваните е 3 199 565. Активните случаи към днешна дата са 889 359. А броят на починалите е 124 419.

Галерия