Страната е на 12-то място по брой регистрирани случаи с корона вирусна инфекция. Снимки Христо Петров

Страната е на 12-то място по брой регистрирани случаи с корона вирусна инфекция. Снимки Христо Петров

Във Великобритания отвориха втория грант за подпомагане на самоосигуряващи се лица, които са засегнати от корона вируса. Страната е на 12-то място в света в "черната класация" по брой заразени с COVID-19. От началото на пандемията до днес не се дава информация колко хора са излекувани. Но за сметка на това броят на новите случаи не е малък. За 19-ти август той е 812 случая.

От началото на пандемията вече 23 седмици репортери на сайт "Черноморие" не спират да ви информират как останалия свят се справя с COVID-19.

На Острова отпускат втори грант със средства за самоосигуряващи се лица. Това разбира се става при определени условия. Първото изискване е да се докаже на HMRC, че самоосигуряващия е бил засегнат от кризата на или след 14 юли 2020. Проверя се иска и се изчислява кой колко средства трябва да получи. Ако кандидатстващият отговаря на критериете, той трябва да получите парите по обявената от него сметка до 6 работни дни. Кандидастването става от първо лице, не посредствот счетоводител или агент, защото това задейства сигнал за измама.

Правителството на Великобритания се опитва да се справя със здравната и икономическа криза. На Острова не бързат при разхлабването на мерките и дори да са посочили дата за преминаване към следващо ниво, при завишена бройка на новозаразените това се отлага.

В страната продължава да е в сила 14-дневната карантина за идващи от България. Това ограничение възпира мнозина българи, които живеят и работят в страната да не се приберат в родината си. Ако все пак изберат да прекарат тук 14 дни от годишната си отпуска, следващите две седмици, след като се завърнат във Великобритания ще трябва да ги прекарат у дома. И то при положение, че става в рамките на годишния им отпуск. Много малко работодатели са съгласин служители им да бъдат под карантина, защото са избрали да се приберат в страната, където са родени за отпуската си. Тази е и причината за липсата на туристи от Острова на нашето Черноморие. Затова и броят на чартърните полети е значително по-малък този сезон. А от тях се възползват предимно българи, които отиват да работят в Обединеното кралство.

Великобритания записа 321 098 случа на COVID-19 от началото на пандемията. Висок е и броят на смъртните случаи - 41 397 души. В страната са направени 14 988 134 теста, което прави 220 626 на 1 млн. население. Жителите на кралството са 67 934 669 души.

Галерия