varna

varna

Варна избира между 4 проекта за конкурса на "Блумбърг" ще представи Варна в конкурса на фондация "Блумберг филантропис" – "Предизвикателство за кметове". Проектите са: "Варна – зелен град" на Николай Тодоров, младежка група "Аморфа", еко комплекс "Назад към природата" на Калина Чакърова, прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата на фондация "Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева" и създаване на училище за социални, творчески и бизнес умения под наименованието "Винтидж скул" на Юлиана Недкова. 

Оспорваният избор бе направен от комисия в състав - Биляна Раева – представител на община Варна в Брюксел, Иван Станчов, Ламбрин Сотиров – председател на  обществения съвет по култура към общината, Борислав Игнатов - архитект, Георги Камов – социален предприемач, Пламена Маринова – зам.-кмет по юридическите въпроси, Бисер Младенов – зам.-кмет по европейските проекти, Петър Йорданов – главен архитект на община Варна, Велина Велинова и Мирела Донкова – експерти в отдел "Международно сътрудничество" към общината.

"Целта на конкурса е гражданите да споделят виждания за подобряване на благосъстоянието на града като представят свои дръзки и иновативни идеи. На финала получихме 36 идеи, предоставени напълно безвъзмездно с една единствена задача - да направим Варна по-добро място за живеене", коментира Мирела Донкова. Подадените предложения са от областите: устойчива околна среда и екология – 11 бр., градско развитие и благоустройство – 9 бр., подобряване на общественото здраве – 2 бр., електронни услуги – 3 бр., подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот – 4 бр., култура – 2 бр.,  образование – 3 бр., туризъм – 1 бр. политика – 1 бр.

"Изключително сме благодарни на всички участници в конкурса, които доказаха, че варненци са креативни и мислещи хора. Задачата на комисията при подбора беше трудна. Взехме решението като спазвахме критериите на конкурса, изискващи визия, оригиналност, значимост и въздействие, възможност и потенциал за реализиране на проекта. Спряхме се на четири предложения, които събраха най-много гласове. На 6 и 7-ми януари четирите екипа ще участват в интензивен уъркшоп, по време на който ще получат допълнителни материали, отнасящи се към европейски добри практики и ще бъдат провокирани да развият своите идеи по най-добрия възможен начин с професионалната подкрепа на опитни експерти. След това ще бъде определен авторът, който ще бъде включен в работната група по окончателното формулиране и представяне на идеята", обясни Мирела Донкова.

"Изправени сме пред нелеката задача да се борим не само с останалите 5 български града, заявили участие в конкурса, но и да откроим Варна сред повече от 180 града, между които Лондон, Флоренция, Париж, Лион, Берлин, Амстердам, Барселона, Мадрид и много други. Видно е, че тук не става дума само за паричните награди – от пет млн. евро, а и за международен престиж и създаване на капацитет за по-добро управление и по-добър живот в градовете", напомниха от журито. Авторите на част от идеите, които не са класирани на първите 4 места, но имат потенциал за развитие, ще могат да участват на малко по-късен етап в допълнителен уъркшоп, по време на който ще получат индивидуални консултации за съществуващи европейски и оперативни програми, които ще дадат възможност за реализиране на идеите им.