Утре се навършват 145 години от освобождението на България

Утре се навършват 145 години от освобождението на България

Варна отбелязва 145 години от освобождението на България от османско иго. Програмата започва навръх 3-ти март, националния празник на страната с ветроходна регата, която ще продължи до 5-ти март. На 3-ти март от 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде тържествено издигнато националното знаме. От 11.00 часа ще започне ритуала по поставяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите воини за Освобождението на България.

В 12.00 часа в Морската градина започва 60-та щафетна обиколка на Радио Варна.

От 13.00 часа в катедрален храм „Успение Богородично“ ще тръгне почетна обиколка „В името на България“ организирана от варненските мотоклубове.

А от 13.30 часа в район „Владислав Варненчик“ ще бъдат положени на венци и цветя по случай 145-годишнината от освобождението на България

От 18.00 часа е началото на празничен концерт-спектакъл „Свободата…“ във Фестивалния и конгресен център, а от 19.30 часа на площад „Антон Новак“, входа на Морската градина, ще има и тържествена заря-проверка по случай 3 март -
национален празник на Република България.

Организатори на тържествата са Община Варна в съорганизаторство с Военноморските сили на Република България и Варненската и Великопреславска света митрополия.