Portnoh

Portnoh

Варна получи близо 60 млн. лв. за 6 месеца

Той пое управлението след предсрочни избори миналата година, след като предшественика му Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на уличните протести.

За краткото време, откакто е кмет, Портних и екипът му са успели да договорят 304 036 444 лв – по нови и продължаващи проекти. По улиците на Варна се движат 70 нови автобуса, осигурени по проекта "Интегриран градски транспорт". Инвестицията е на обща стойност 32 631 038 лева. Подписван е договор за доставка на 30 нови тролейбуса, на стойност  28 млн. лева. Центърът ще бъде ремонтиран също с евросредства на стойност 4,6 млн лева без ДДС.

Община Варна сключи договор за купуване на линеен ускорител за нуждите на онкоболницата в града. Апаратурата е на стойност 3,9 млн. лева. По-голямата част от тях - 2,6 млн. лева, са европейски средства, а останалите 1,3 млн. лева са  осигурени като съфинансиране от община Варна.

Работи се по проекта "Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна - втори етап, и изграждане на канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател - Варна". В момента по ул. "Никола Вапцаров" се полагат тръбите, са изградени са 70 метра от трасето - общо с дължина 1 257 м. Проектът, финансиран като безвъзмездна финансова помощ е на стойност 34 454 400 лева. Резултатът от проекта ще бъде опазване на водите по черноморското крайбрежие, като се достигнат емисионните ограничения за допустимо съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води. До седмица първа копка на канализация във Виница – 289 000 лева.

Община Варна спечели финансиране по проект "Младежки столици в действие" на стойност 192 528 евро, като 50% са осигурени по програма "Младежта в действие" и 50%  е съфинансиране от община Варна. Дейностите по проекта включват реализирането на 5 младежки международни тренинга с участие на представители от Гърция, Румъния, Португалия, Италия и Словения. Друга част от проекта предвиджа реализирането на 10 младежки инициатива на територията на общината, предложени и разработени от местни младежки неправителствени организации. Целта на проекта е да популяризира и насърчи ефективното партньорство между местните власти и младежките НПО. Дейностите по проекта са пряко свързани с кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017.

Предстои да бъдат разкрити нови места в детските градини, ще бъдат изградени и нови ясли, разширени градини и други. Работи се и по инфраструктурата на града.