Бюджетът на Варна бе приет на сесия на ОбС Варна

Бюджетът на Варна бе приет на сесия на ОбС Варна

Общинският съвет приет бюджета на Варна за 2023 г. 32 съветници гласуваха „за“, 12 - „против“ и 1 – въздържал се. Най-важният финансов документ беше одобрен сега поради късното приемане на държавния бюджет, без който общината не можеше да състави своя.

Бюджетът е в размер на близо 791,4 млн. лева и част от тях ще покрият вече извършени през годината разходи. 320,5 млн. лева са делегираните средства от държавата, а останалите над 422 млн. – от приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти и програми е в размер на 48,7 млн. лева.

Отново най-много средства са заделени за образование. Те са 239,5 млн. лева и бележат ръст с 37,2 млн. лева спрямо първоначалния бюджет за миналата година. В план-сметката е заложено увеличението на трудовите възнаграждения на педагогическия персонал средно с 15 % и на непедагогическия персонал – средно с 10%.

Почти по всички функции има ръст на средствата, при това без повишаване на местните данъци и такси. Бюджетът за здравеопазване е с 6,5 млн. лева повече първоначалния за 2022 г. и възлиза на 36,5 млн. лева. Малко над 46,8 млн. лева са средствата за социални дейности.

През 2023 г. за благоустрояване и комунални дейности, както и за опазване на околната среда са планирани 256,2 млн. лева, с 76 млн. повече спрямо предходната година.

Увеличение има и на бюджета за спорт и култура. Той е в размер на 30,5 млн. лева и бележи ръст с 4 млн. лева в сравнение с 2022 г.

Капиталовата програма е в размер на 265 млн. лева, като 226,6 млн. лв. са осигурени от бюджета, а останалите 38,4 млн. лв. – по европейски програми. Голяма част от проектите вече се изпълняват. Работи се по стартирането на нови, свързани основно с облагородяване на междублоковите пространства и изграждането на детски площадки. 

Галерия