DSC_7570

DSC_7570

Варналийка с приз Комня Стоянова националния страджанско-тракийски събор - фолклорен венец "Божура", който се провежда в края на май на едноименната местност. Той се организира от Община Средец с подкрепата на Съюза на тракийските дружества. DSC_7412DSC_7431Тони Тодорова получи отличието на голямата странджанска певица с решение на журито с председател проф. Стефан Чапкънов. Приз "Божура" е за друго талантливо момиче от Бургас - Пламена Илиева.DSC_7580DSC_7561

Съборът бе открит с вдигане на знамето под звуците на химна на Странджа - "Ясен месец" в изпълнение на мъжка фолклорна група "Божур". Гостите на празника бяха поздравени от домакина - кмета на Община Средец Иван Жабов и от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. "Преди 23 години, когато д-р Стамат Апостолов е организирал тук първата родова среща на тракийците, той е знаел, че вдъхва живот на едно уникално събитие, което ще продължи и след неговата смърт", каза в приветствието си кметът на Средец Иван Жабов.
Стотиците жители на Община Средец и тракийци, дошли от различни краища на страната бяха поздравени и от Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества.
След официалната част бяха раздадени и наградите в отделните категории - народно пеене и инструменталисти. Най-добър гайдар станаха Петър Колев и Ивайло Стефанов, най-добър изпълнител на кавал - Димитър Киряков, а на тамбура - Стоян Чапкънов.