Жителите на епархията искат среща с Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на 2-ри март. Снимка Българска патриаршия

Жителите на епархията искат среща с Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на 2-ри март. Снимка Българска патриаршия

Варненци искат среща с Варненски и Великопреславски митрополит Йоан на 2-ри март пред Варненската митрополия в отворено писмо, инициирано от Венцеслав Георгиев. ПуБликуваме пълният текст на писмото:

"Ваше Високопреосвещенство,

Ние, долуподписаните православни християни от Варненска и Великопреславска епархия, с искрена загриженост се обръщаме към Вас, за да получим отговори на въпросите, които ни тревожат и чрез откритост и публичност да си върнем спокойствието и увереността, че бъдещето на нашата Църква не е застрашено.

Затова Ви молим за среща на 02.03.2024 г. (събота) преди неделя, 03.03.2024 г., когато десетки християни се готвят да се съберат на площада пред Варненска Митрополия.

Вярваме, че в своите действия сте се водили от искрени и добри подбуди, но сме силно притеснени от действията на Светия синод, който според нас нарушава Устава на БПЦ с новоприетата наредба от 24.02.2024 г. след касиране на изборите за митрополит в Сливенска епархия.

След като детайлно се запознахме с наличната информация по въпроса, напълно споделяме особеното мнение на техни Високопреосвещенства митрополитите Гавриил, Серафим и Даниил, относно въпросната Наредба, публикувано на сайта на Патриаршията.

Бихме искали да се срещнем с Вас по този повод, за да изслушаме доводите за Вашите действия, с надежда да не позволим между клир и народ да се отвори пропаст на недоверие, което Вие при Вашия избор обещахте, че няма да допуснете.

Със синовна обич търсим отговор от Вас и сме готови да бъдем опора за доверие и сътрудничество в този труден момент.  

С искрено уважение".

Писмото е публикувано и се подписва онлайн. Може да го видите тук