Варненци си проверяват данъците онлайн , такса смет и налозите за автомобили.

Това съобщи на пресконференция днес шефът на дирекцията по "Местни данъци" Венцислава Коева. Тя посочи, че услугата важи и за граждани, и за фирми. Сайтът предоставя възможност за проверка още на регистрираните патентни дейности, както и наложените от общината глоби, имуществени санкции и наказателни постановления. Информацията е за пет години назад. За изрядните платци обаче, данните са само от последната година.

Онлайн проверката е лесно достъпна. За улеснение на потребителите са дадени инструкции за отварянето на сайта. Идентификацията на лицата става чрез ЕГН /за граждани/ или БУЛСТАТ за фирми/, както и входящ номер на документи, подадени в дирекция "Местни данъци" и датата на въпросния документ. Това ще гарантира сигурност на потребителя, че информацията няма да е достъпна за други лица, посочи Коева. За номер на документ служи номера на имотната декларация или номера на удостоверението за писа на задължения и др. В сайта лицето може да избере вид услуга и период, за която да му бъде направена справката.

Задълженията на граждани от данък-сгради и такса смет за тази година все още са недостъпни. Причината е, че по закон, те ще започнат да се плащат след 1 март.

 

 

Днес+