Община Бургас е организатор на възобновения конкурс за изпълнители. Снимки Община Бургас

Община Бургас е организатор на възобновения конкурс за изпълнители. Снимки Община Бургас

Възроденията конкурс за изпълнители "Бургас и морето" търис нови таланти. Форматът ще се проведе тази есен, а повод за възраждането му стана 50 години от старта на националния конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето" и неговото 40-то издание.

Конкурсът за млади изпълнители се проведе три последователни години през 2005, 2006 и 2007-ма година, както "Черноморие" вече писа.

Възраждат конкурса за изпълнители на Бургас и морето

Във възобновения музикален формат, зад който стои Община Бургас, могат да участват индивидуални изпълнители, дуети, триа и групи до 6 човека на възраст между 16 и 33 години. Те ще се явяват с една авторска песен и един кавър. Срокът за записване за участие е до 31-ви октомври. В началния етап пред подборна комисия всеки изпълнител следва да се яви с една нова авторска песен /на български или на друг език/ и един кавър.

Кастингът ще се проведе на 18-ти и 19-ти ноември тази година в Културен дом НХК. След него подборната комисия ще определи до 12 изпълнители, събрали най-голям общ сбор оценки, които преминават към финалната част на конкурса. Предвижда се тя да се проведе през 2024 година.

Във финалната конкурсна вечер изпълнителите следва да представят две песни: нова авторска песен – същата, с която са се явили на предварителния подбор. Между подбора и финалната конкурсна вечер се допуска ново аранжиране на песента и мастеринг. Изпълнителят се задължава да предостави декларации, с които целият авторски екип заявява желание за участие на песента и отстъпване на авторски и сродни права при заснемането ѝ по време на конкурса, разпространението и записването ѝ. Второто изпълнение ще е кавър на песен от фонда на Национален конкурс за песен "Бургас и морето".

Наградният фонд е на стойност до 10 000 лева. В рамките на тази сума победителят получава професионален звукозапис в студио, изготвяне на видео, радио, телевизионна и онлайн реклама на песента.

В журито, което ще оценява участниците влизат:

- доц. Дарияна Куманова - над две десетилетия българката е фактор на международната музикална сцена. От 2011 г. е доцент в Академията на Сан Ремо, удостоена е с наградата жена на годината в Италия в категория "Изкуство", носителка на наградата "Златен лъв" от фестивала във Венеция за професионални успехи в областта на музиката и културата. Дарияна е четвъртата жена диригент в историята на фестивала Сан Ремо. Управлява собствено музикално училище в Милано, което е школа за част от бъдещите звезди за световноизвестния фестивал и е предпочитано място за срещи на популярни европейски изпълнители, продуценти и журналисти.

- Антонио Вандони е артистичен музикален директор на Radio Italia Solo Musica Italiana и Radio Italia TV. От 2000 г. се грижи и за артистичното ръководство на повече от 700 музикални събития на живо от вътрешната аудитория и в най-важните събития на живо в Италия и по света, в Санремо по време на фестивала, в "RADIO ITALIA LIVE Il concerto" на Пиаца дел Дуомо в Милано, в Палермо и Малта, на Олимпиадата в Пекин и Лондон, на Европейското първенство и Световното първенство в Германия, Южна Африка и Бразилия, от 2006 г. до момента.

- Христин Стрижлев е завършил Музикално училище в гр. Плевен, магистър е по право от СУ “Климент Охридски” и доктор по икономика от УНСС. Адвокат от 1990 г. Управлява компании в областта на медиите от 1995 г. В момента е управляващ съдружник в "Радиоплей медия" АД.

- Михаела Маринова - българска певица.

- Стефан Илчев е български музикант, певец, продуцент и артист. Носител на няколко музикални награди от местни и международни конкурси. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия, участва в оперни постановки. 

Автор на визията на конкурса е Десислава Фучеджиева. Тя е студент в Национална художествена академия – филиал Бургас, специалност "Плакат и визуална комуникаци".

Галерия