Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева (със синьото сако) приветства Общината и кмета Димитър Николов за реализацията на проекта. Снимки Черноморие-бг

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева (със синьото сако) приветства Общината и кмета Димитър Николов за реализацията на проекта. Снимки Черноморие-бг

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева дойде в Бургас за откриването на новия корпус на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника. Това е първият в страната реализиран проект по новата програма на Спортното министерство. "Училището нямаше подходяща спортна зала, учениците тренираха в две съединени класни стаи. Сега обаче ще разполагат с нов физкултурен салон. Предишното правителство спря програмата. Бяхме изключително притеснени, не от проверки, а от увеличаващите се разходи по проекта. Но се намери един смел министър като г-жа Лечева, който да продължи програмата и така да завършим корпуса. Загубеното време беше наваксано и напрактика това е първия реализиран проект по тази програма", каза при откриването кметът на Община Бургас Димитър Николов.

"Беше много трудно със смяната на правителства, но накрая усилията се увенчаха с успех. Адмирации за общинската администрация", каза министър Весела Лечева.

Новият корпус е изграден в двора на Механото. Той е със застроена площ от 712 кв.м. Стойността на проекта е 885 000 лева, които са осигурени от Министерството на младежта и спорта. Съфинансирането от страна на професионалната гимназия е в размер на 14 000 лева. Залата е оборудвана по всички изисквания. В нея може да се тренира волейбол, баскетбол и тенис на корт.

Корпусът бе открит със специална церемония на която присъстваха и областният управител Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева, спортни деятели. Водосвет извърши архиерейският наместник отец Севастиян. Поздрав към официалните гости отправиха Мартин Сивов, ученик от X "е" клас и неговата партньорка Маргарита Пенова от клуб по спортни танци "Бургаски делфини" - три пъти вицешампиони в международни конкурси по латино и стандартни танци. Последва демонстрация на карате от Марин Иванов, ученик от XII "г" клас, член на Националния отбор по кудо и Любомир Бакърджиев, ученик от XII "г" клас, член на Националния отбор на България по карате шинкиокушин, както и от Тодор Крушков, ученик от XII "и" клас - национален състезател на България по карате киокушинкай.

"Успяхме да реализираме много дейности по различни програми. По програма на Министерство на младежта и спорта ПГМЕЕ бе одобрена за изграждането на физкултурен салон по типов проект за училищата в България. И успяхме! Благодарим на всички, които положиха усилия за построяването на модерното съоръжение, гордеем се с новия просторен физкултурен салон.

Той отговаря на европейските стандарти  за съвременно и модерно обучение и дава възможност за отлична подготовка по физическо възпитание и спорт и за много активни спортни дейности.

На вас и на всички останали ученици от Механото пожелавам тук да продължават да развиват спортните си умения с помощта и напътствията на своите преподаватели", написа в обръщението си към гостите директорът на ПГМЕЕ Роза Желева. То бе прочетено от зам.-директорът Елена Томицина.

На финала на игрището излязоха два отбора по волейбол - този на ПГМЕЕ и на "Нефтохимик". Съдия на срещата бе Марчо Водев.

 

Галерия