Ние изразихме свободно несъгласието си с това избора за Сливенски митрополит да бъде касиран и да се приеме една наредба, в която да се премахне участието на народа в избора на митрополит, заяви отец Севастиян. Снимка Авторът

Ние изразихме свободно несъгласието си с това избора за Сливенски митрополит да бъде касиран и да се приеме една наредба, в която да се премахне участието на народа в избора на митрополит, заяви отец Севастиян. Снимка Авторът

Протестното писмо, подписано от епархийски избиратели, свещенство и миряни от Сливенска епархия бе входирано днес в канцеларията на Сливенската митрополия. Под него подписите си сложиха 179 свещеници и миряни от епархията. "Не сме търсили бройка, а да спазим срока, в който да изпратим протесното писмо", каза пред журналисти свещеник Севастиян Йорданов.

"Решенията на Светия синод от 24.02.24г. будят недоумение във всички нас и ни карат да изразим категоричното си несъгласие с начина по който те са взети. В създалият се пореден прецедент е нужно да ни отговорите на следните въпроси :

1. Защо Светият синод не утвърди новоизбрания от епархийските избиратели Сливенски Епархийски съвет, проведен на 09.10.2022 г. , като отново поради жалба без обяснение и доводи се наложи приснопаметният митрополит Йоаникий да ръководи поверената му Eпархия със стария Eпархийски съвет одобрен през 2018 г.?

2. Защо в навечерието на окончателния избор за нов Сливенски митрополит  се налага касиране, въз основа на тайни жалби и доклади, без публично оповестяване, когато самия избор е преминал канонично, редовно, прозрачно / предаван директно по официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия /, прилежно подписан и лично подпечатан от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан?", пише в протестното писмо (цялият текст на писмото може да прочетете по-долу).

По-рано днес свещеници от Бургаска околия дадоха пресконференция, за да успокоят миряните, че разкол в Българската православна църква няма. "Ако говорим за разкол, то това може да го направи само Светия синод и Църковно-народния събор. Ние изразихме свободно несъгласието си с това избора за Сливенски митрополит да бъде касиран и да се приеме една наредба, в която да се премахне участието на народа в избора на митрополит", заяви отец Севастиян.

Бургаски свещеници: Не сме разколници, искаме процедурата за избор на Сливенски митрополит да се довърши

Миряните започнаха подписка към своя жалба срещу решението на Светия синод да касира изборите за Сливенски митрополит. Подписите се събират в църквите в Бургаската околия.

Галерия