Бургаските свещеници искаха да успокоят миряните, че разкол няма. Снимки Авторът

Бургаските свещеници искаха да успокоят миряните, че разкол няма. Снимки Авторът

"Тук сме, за да защитим миряните и да не внасяме разкол, да успокоим нашите братя, че всички ние следваме правилата на Светата църква. Не променяме устава на Българската православна църква. Тежко е да ни квалифицират като разколници", това заяви отец Севастиян Йорданов, който заедно със свещеници от Бургас и от други части на Бургаската духовна околоия дадоха брифинг по повод решението на Светия синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит.

Светият синод касира избора за Сливенски митрополит в нарушение на устава си

"Не можем да се съгласим с решението на Светия синод, защото пряко се нарушава съборността, това е много важен принцип. За наша радост митрополити излязоха, за да изразят мнението си, защо са гласували против касирането на избора и против приемането на Синодална наредба", допълни отец Севастиян. Освен касирането на вота в събота, 24-ти февруари, владиците гласуваха и за приемане на нова наредба по която ще се избират владиците. Така напрактика, в нарушение на Устава на Българската православна църква, митрополите смятат да избират новите си събратя само те и да лишат от това право клирици и миряни, както е по Устав.

Напрактика до вчера, 27-ми февруари, никой не знаеше причината за касирането на вота. Това става ясно след изявлението на Неврокопския митрополит Серафим и Видинския митрополит Даниил.

Членове на Светия синод: Жалбите са неоснователни за касиране на вота за Сливенски митрополит

"По този начин митрополитите открехнаха вратата и ни показаха причината за касирането на изборите, които се проведоха на 18-ти февуари", допълни отец Севастиян.

Думата разколници бе "хвърлена" в пространството от отец Евгений от грам "Свети Димитър" в Сливен, който се появи по време на молитвеното събиране на свещени, епархийски членове, епархийски избиратели и миряни от всички околии на Сливенска епархия, което се проведе на 26-ти февруари пред сградата на Сливенската митролотия.

Свещеници и миряни от Сливенска епархия с молитва се обявиха против касирането на вота за митрополит

"Църквата се защитава за вярата. Божият народ трябва да участва в изборите. Времената стават трудни, ще ни трябва вярващия народ", заяви отец Николай.

Според свещениците, някой с действията си подвежда Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, след като той заяви, че изборът за митрополит е каноничен и проведен по устав, а след това гласува "за" касирането му по време на заседанието на Светия синоз.

"Ще помолим дядо Йоан да ни каже или да ни напише дали е дал благословията си на отец Евгений да го представлява него, епархията и Светия синод, и да говори от тяхно име", заявиха свещениците. Повод за реакцията им стана твърденията на отец Евгений, че той бил там, пред Сливенска митрополия, с благословията на митрополит Йоан.

"Митрополитите са подведени да вземат решение за касиране на избора, който се проведе по всички правила", коментира отец Петър от Несебър, който участва във вота на 18-ти февруари в Сливен.

Бургаските свещеници настояват да се продължи процедурата по избор на Сливенски митрополит, която е завършена на 2/3 и от Светият синод се изисква да утвърди избора направен от избирателите. Те избраха двама от 10-те епископи в списъка, утвърден от Светия синод. На първия тур бе избран първият претендент - Агатополският епископ Иеротей, който получи 26 гласа. На втория тур бе избран вторият претендент - Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа.

"Не търсим конфлик със Синода. Искаме с добрия тон. Искаме правдата да възтържествува, процедурата да бъде довършена, както е започната", категорични са свещениците.

Галерия