Португалия е в извънредно положение до края на месеца

Португалия е в извънредно положение до края на месеца

В Португалия обявеното извънредно положение е удължено до 30-ти януари 2021 г. На извънредно заседание на Министерски съвет на 18 януари, бяха приети допълнителни, още по-строги ограничителни мерки в страната, с цел ограничаване разпространението на COVID-19, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Относно пътуванията на българските граждани до Португалия, действащите норми са както следва:

1. Всички пътници, пристигащи на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, ще трябва да попълнят формуляр онлайн https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card
Пътуващите за Мадейра и Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета, а тези за Азорските острови трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета.

2. Българските граждани, пътуващи от страни, членки на ЕС и ЕИП (Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Швейцария) или от Южна Корея, Китай, Административни Райони Хонг Конг и Макао, Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Уругвай, Япония и Тайланд за континенталната територия на Португалия не са длъжни да представят отрицателен RT-PCR молекулярен тест по отношение на COVID-19.
Тестовете, при пътувания за Мадейра, Порто Санто и Азорските острови са задължителни за всички пристигащи от всички дестинации.

3. Българските граждани, пътуващи от трети страни за континенталната територия на Португалия следва да представят отрицателен RT-PCR молекулярен тест по отношение на COVID-19.

Новоприетите мерки, в сила от 18 януари, се отнасят най-вече за вътрешността на страната, като с тях се цели ограничаване на свободното придвижване на гражданите, престоят на обществени места, работата на ресторантите и приемното време на магазините и др.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството в Лисабон на телефони: +351 213 976 364, +351 213 976 367 и +351 933611337 или на е-мейл адрес: [email protected]

Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

В Португалия удължиха извънредното положение до края на януари