Военни искат катера "Буря" да стане музей

Катерът "Буря" все още е на въоръжение във военноморска база "Бургас". Той ще остане в историята на българския флот с това, че е от него е даден първия ракетен изстрел.

 

"Буря" е с дължина 40 метра, висок е 12 метра и е широк 8 метра. Катерът тежи 180 тона с въоръжението. Ако община Бургас направи искане катера да й бъде предоставен безвъзмездно, въоръжението ще бъде свалено. Идеята на военните е катера да бъде експониран в пристанището и да бъде превърнат в музей.

От общинската администрация обмислят предложението и как то да бъде реализирано. Трябва да се избере подходящо място за негото експониране. Обмисля се и идеята как може да бъде превърнат катера в музей и нужен ли е такъв музеен експонат на града.

"Буря" разбуни духовете сред членовете на Консултативния съвет по култура в общината. Част оттях са на мнение, че в сегашната кризисна ситуация няма нужда да се харчат излишни пари за стопанисването на катера, ако министерството на отбраната го предостави на общината. Друга част от членовете на съвета изразиха мнение, че града има нужда от такива експонати, които могат да бъдат превърнати в туристическа атракция.