Врачанският митрополит ще ръководи Синода и ще организира избора за нов патриарх

Врачанският митрополит ще ръководи Синода и ще организира избора за нов патриарх

Врачанският митрополит Григорий бе избран за временен наместник на овдовялата Софияска митрополия и на Светия синод до избора на нов български патриарх. Решението е взето на заседание на Светия синод, което се проведе днес в Синодната палата. Митрополит Григорий трябва в срок до 4 месеца от кончината на Негово Светейшество българския патриарх Неофит да организира и проведе избора на нов патриах съгласно Устава на Българската Православна църква.

9 от 13 митрополити, сред тях е и митрополит Григорий, могат да бъдат избрани за патриарх, тъй като отговарят на Устава на БПЦ - да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години.

Пловдивският митрополит Николай обяви вчера, че няма да участва в избора на патриарх в специално обръщение.

Преди избора за нов патриарх трябва да се проведе избор за нов Сливенски митрополит. Изборите, които се проведоха на 18-ти февруари бяха касирани с рашение на Светия синод от 24-ти февруари. На първия тур в Сливенската митрополия 42-та епархийски избиратели определиха в два тура двамата достоизбираеми епископи от списъка, съставен от Светия синод. На първия тур с 26 гласа бе избран Атагополски епископ Иеротей, на втория тур с 22 гласа - Константински епископ Михаил. Вместо да завършат избора, както е по Устав, владиците касираха вота на базата на една жалба и един доклад. Последва реакция на епархийски избиратели, свещеници и миряни от Сливенска епархия.

На 12-ти март те се събраха пред сградата на Синодната палата, когато вътре заседаваше Светият синод. Свещеници и миряни очакваха да бъде гласувано предложението на Пловдивския митрополит Николай да отпадне Синодалната наредба и да бъде продължен избора за Сливенски митрополит оттам откъдето е спрял. В действителност се случи обратното.

Свещеници и миряни от Сливенска епархия се събраха с песнопения пред Светия синод

Синодалната наредба, която е противоуставна и според която владиците изкаха само те да избират в бъдеще митрополити отпадна, като всички членове на Синода, без митрополит Йосиф, който не участва в заседанието, гласуваха "против". Но те повториха касирането на вота за Сливенски митрополит.

Синодът повтори касирането на вота за Сливенски митрополит, 3 бяха против - видео

Така нови избори за Сливенски митрополит ще има до три месеца. Те трябва да бъдат организирани отново от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан наместник на овдовялата Сливенска епархия.

Дядо Йоан определи като опит касирания вот, за какво се договори с дядо Николай?