Старозагорският митрополит Киприан прочете решенията на Светия синод. Снимки Авторът

Старозагорският митрополит Киприан прочете решенията на Светия синод. Снимки Авторът

Светият синод гласува повторно касирането на избора за нов Сливенски митрополит на проведеното днес свое заседание. Решенията, взети от митрополитите, бяха обявени от говорителя на Синода - Старозагорският митрополит Киприан. Лаконичното съобщение публикувано на сайта на Българската православна патриаршия гласи: "Съгласно чл. 89, ал. 2* от  Устава на БПЦ – БП касирането на проведения на 18.02.2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно.

Против горното решение гласуваха Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

От съобщението не става ясно дали Синодът се е събрал в пълния си състав. От заседанието отсъства патриарх Неофит, който през последните месеци е в болница. Свободно е и мястото на Сливенски митрополит след кончината на дядо Йоаникий на 9-ти януари тази година. Никой не обяви и дали митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и присъствал. Броят на участвалите в заседанието митрополити остана тайна. Стана ясно, че на заседанието са били - Старозагорският Киприан, Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил, както и Варненският и великопреславнски Йоан.

На въпрос на "Черноморие": "Колко митрополити са гласували "за" касирането на изборите?", дядо Йоан отговори: "Достатъчно, колкото бяха нужни".

На проведеното заседание на Синода от 24-ти февруари против са гласували гласували Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Даниил, които днес повториха вота си.

Касирането стана в навечерието на избора на Сливенски митрополит, насрочено за 25-ти февруари. На 18-ти февруари епархийските избиратели в Сливен избраха двамата достоизбираеми епископи, от които Синодът трябваше да реши кой ще е новият владика - Агатополски епископ Иеротей и Константински епископ Михаил.

Вместо нов митрополит, се стигна до повторно касиране на вота днес.

Докагото течеше заседанието на митрополитите, свещеници и миряни от Сливенска епархия пееха църковни песнопения зад загражденията от западната страна на Синода. Точно пред катедралния храм "Свети Александър Невски" бяха позиционирани организирано докараните от Пловдивската епархия свещеници и миряни, опънали транспаранти, плакати и с баджове на гърдите в подкрепа на Синодалната наредба, подкрепена от техния владика Николай на заседанието на 24-ти февруари.

*​Чл. 89. (1) Всеки участник в избора има право да подаде жалба по редовността на избора в тридневен срок от датата на провеждането му.

(2) Светият Синод се произнася с мотивирано решение в тридневен срок от получаването на жалбата. Той може да потвърди избора или да го касира. Решението на Светия Синод е окончателно.