Аз разбирам, но каквото е сторено, е сторено. Това за нас е един опит (проведения избор за Сливенски митрополит), който макар и сложен преминава, заяви митрополит Йоан (в средата). Снимки Авторът

Аз разбирам, но каквото е сторено, е сторено. Това за нас е един опит (проведения избор за Сливенски митрополит), който макар и сложен преминава, заяви митрополит Йоан (в средата). Снимки Авторът

"Това за нас е един опит, който макар и сложен преминава", така Варненският и Великопреславски митрополит Йоан коментира решението на Светия синод да потвърди касираното на изборите за Сливенски митрополит, взето на свое заседание на 24-ти февруари тази година.

Светият синод се събра на 12-ти март, за да разгледа предложението на Пловдивския митрополит Николай да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г., а именно - касирането на вота за нов Сливенски митрополит и приетата Синодална наредба за избор на митрополити в бъдеще. Второто предложение на дядо Николай, което той обяви в публично обръщение на сайта на Светия синод бе: "С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на Българската православна църква - БП, и за да се "уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква", предлагам на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит".

Светият синод ще избира митрополит между Агатополски епископ Иеротей и Константийски епископ Михаил

Какво точно е предложено, какъв е бил дневният ред и какво точно е коментирано по него ще остане скрито зад стените на канцеларията на Светия синод. Докато той заседаваше (със сигурност не в пълен състав), пред западната фасада на Синодната палата се бяха събрали свещеници и миряни от Сливенска епархия, за да измолят с молитви митрополитите да прояват здрав разум и да чуят исканията им, а именно - спазване на Устава на Българската православна църква, премахване на приетата Синодална наредба и продължаване на избора за Сливенски митрополит оттам откъдето бе спрян. На 18-ти февруари 42 епархийски избиратели от седемте околии на Сливенска епархия избраха в два тура двамата достоизбираеми епископи - Агатополски Иеротей (26 гласа) и Константийски Михаил (22 гласа). От тях митрополитите трябваше да изберат новия Сливенски владика на свое заседание на 25-ти февруари. До него обаче не се стигна, защото ден по-рано, на 24-ти февруари, вотът на епархийските избиратели бе касиран с мотиви, че има жалба и доклад и бе приета нова Синодална наредба, по която избора на митрополити в бъдеще ще става само от самите митрополити без участие на клирици и миряни. Това буквално изкара духа от бутилката и напрежението ескалира.

От една страна бяха свещеници, епархийски избиратели и миряни от Сливенска епархия, които поискаха Устава да бъде спазен и изборът продължен. От другата страна - Светият синод. Някъде по средата остана отец Евгений Янакиев от храм "Свети Димитър" в Сливен. Оказа се, че той е авторът на жалбата, входирана в Синода и на базата на която е касиран вота. Той обаче не спря да "хвърля" в публичното пространство твърдения без доказателства и да обвинява свещениците от Сливенска епархия в "разкол". В деня на заседанието на Светия синод официално стана ясно, че през цялото време отец Евгений е работил за избора на Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит Николай за втори участник в епархийския вот. Арсений обаче и на двата тура събра само 17 гласа, която навежда на мисълта за предварителна подготовка и уговорка от страна на избирателите за кого да гласуват. А на 12-ти март отец Евгений (свещеник от Сливенска епархия) беше сред свещениците от Пловдивска епархия, които бяха опънали предварително изработени транспаранти и плакати с надписи: "Ние подкрепяме Наредбата на Светия синод", "Миряните подкрепят Наредбата на Светия синод", "Духовенството подкрепяме Наредбата на Светия синод" и "В подкрепа на Светия синод".

Достоизбираем ли е Знеполският епископ Арсений за митрополит?

Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който не участва в заседанието на Синода на 24-ти февруари, излезе с остра позиция и становище за решенията на своите събратя и по-конкретно по отношение на жалбата на отец Евгений: "От достигналите публикувани документи на Св. Синод и намерените нарушения по процедурата на проведения избор, докладвани в заседание на Св. Синод и веднага взетото решение от митрополити-членове на Св. Синод, мисля, че касирането на избора, който е все още в процедура и увереността ми, че обвинението на избирателя за деянието на получилия най-много гласове епископ, е прибързано, недоказано и безотговорно.

И още, вината, ако има такава е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св. Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!!"

Митрополит Йосиф: Касирането на изборите е прибързано, недоказано и безотговорно

През последните две седмици напрежението започна да се покачва и един по един митрополитите започнаха да оттеглят подкрепата си за Синодалната наредба.

Срещу нея се обърнаха Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, които я бяха подкрепили първоначално. И двамата владици са сред вносителите на текста за Синодална наредба.

Как се пропука подкрепата за Синодалната наредба?

"Наредбата не може да се приложи, тъй като тя не е приета на Църковно-народен събор. Тя е подзаконов акт, подзаконова разпоредба и не може да противоречи на Устава", това заяви пред медиите Варненски и Великопреславски митрополит Йоан след среща с представители на свещенството от Сливенска епархия, която се състоя на 7-ми март. По настояване на свещениците от околиите от епархията митрополит Йоан - наместник на овдовелия епархийски престол на Сливенска митрополия, се срещна и разговаря с тях на четири очи в продължение на час и половина.

Същият ден и митрополит Наум оттегли подкрепата си за Синодалната наредба. Тя бе входирана от Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков.

В тази ситуация Пловдивският митрополит Николай обяви съвсем изненадващо, че: "Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах "за" касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка". Дядо Николай обяви още, че: "В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.".

От обръщенията на дядо Йоан и дядо Николай стана ясно, че единият оттегля подкрепата си за Синодалната наредба (митрополит Йоан), а другият подкрепата си за касирания вот и не е съгласен да се правят нови избори през април, дори напротив иска започнатите избори на 18-ти февруари да продължат (митрополит Николай). Явно изказванията им са били с цел да се тушира напрежението преди 12-ти март, когато се проведе заседанието на Светия синод и всеки един от тях да спечели време, за да преброи митрополитската подкрепа за своето предложение.

Оказа се, че излъгани от думите на дядо Николай останаха свещеници и миряни от Сливенска епархия. В деня на заседанието те пяха песнопения пред Светия синод. Към тях се присъединиха и свещеници от Неврокопската епархия. От другата страна на площада песнопения пяха свещеници и миряни от Пловдивска епархия. Докато Свещениците от Сливен, Ямбол, Тополовград, Бургас, Царево, Айтос, Поморие, Свети Влас и други населени места на епархията вееха знамената на Сливенската митрополия, техните събратя от Пловдив развяха скъпо струващи и предварително подготвени плакати и транспаранти в подкрепа на Синодалната наредба и на Синода. На пръв поглед за всички минувачи и журналисти стана ясно, че едните изразяват свободната си воля, а другите клирици са доведени организирано и подготвено. Всеки един от свещениците и миряните от Пловдивска епархия беше снабден и с бадж.

Новината за решенията на Синода бяха обявени в 13.00 часа от Старозагорският митрополит Киприан. Те бяха посрещнати с доволни възгласи от клириците от Пловдивска епархия и с разочарование от свещените от Сливенска епархия.

Синодът повтори касирането на вота за Сливенски митрополит, 3 бяха против - видео

Явно решенията са в синхрон с поговорката "И вълкът сит, и агнето цяло", но само по отношение на митрополитите в Синода, не и на миряни, и свещеници. От тях става ясно, че дядо Йоан не е отстъпил от намерението си да не подкрепя Синодалната наредба, но стои твърдо зад касирането на вота и иска да се проведе нов. А решенията пък са изцяло в полза на митрополит Николай, който поиска прошка, но не изпълни обещанието си докрай, а наполовина. Защото се съгласи Наредбата, зад която като вносител стои и неговото име, да отпадне като противоуставна, но подкрепя предложението на дядо Йоан изборът за Сливенски митрополит да се касира и да се върви към нов вот по Устав с участие на епархийски избиратели. Така дядо Николай връща отново в играта своите двама викарни епископи - Знеполски Арсений и Смолянски Висарион, който пък получи още по-малко гласове на изборите в Сливен.

Синодът повтори касирането на вота за Сливенски митрополит, 3 бяха против - видео

"Дядо Николай се оправда с Вас за решението за касиране на вота за Сливенски митрополит", казаха свещеници от Сливенска епархия, след като чуха решението на Светия синод и имаха възможност да се срещнат с митрополит Йоан след края на заседанието на 12-ти март. "Който е близко до Зевс е близко до гръмотевиците. Той като архиерей има право да напише, каквото иска, не го коментирам. Не съм искал да седна, да намирам кусури, да правим конфликтни ситуации. Трябва да се успокоим, трябва взаимно да си помогнем. Просто няма да стане без това. Да си послужим, да седнем да видим кое какво", каза митрополит Йоан пред свещеници и миряни. На коментар на свещеници, че през цялото време техните събратя Евгений и Силвестър от Сливен са си служили с клевети срещу тях, дядо Йоан отговори: "Аз разбирам, но каквото е сторено, е сторено. Това за нас е един опит (проведения избор за Сливенски митрополит), който макар и сложен преминава".

Следващите избори за нов Сливенски митрополит трябва да се проведат до три месеца според Устава на Българската православна църква. Кои епископи ще влязат в списъка с достоизбираемите, ще стане ясно на по-късен етап. До тогава ще се преглеждат списъците с епархийските избиратели и ще се прави ревизия в Сливенска митрополия.

 

Галерия