ВСУ "Черноризец Храбър" чества 20 години Академичен форум Домакин на събитието е Юридическият факултет на Университета, като лекцията на тема: "Министерството на вътрешните работи – състояние и перспективи" започва в 13:20 часа в зала "Аула Максима". По-късно, по решение на академичната общност, ректорът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова ще връчи на министър Цветанов почетния знак на Академичния форум и грамота.

В петък, 15 октомври, гост на дискусията във факултета "Международна икономика и администрация" ще е министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Лекцията му на тема: "Европейските фондове в България – политики за развитие" започва в 10.00 часа в Учебно-спортния комплекс на университета, заявиха от висшето училище. Министър Томислав Дончев също ще бъде удостоен с почетния знак на Академичния форум и грамота, добавиха оттам.

Кулминацията на юбилейната сесия е Международната конференция "Нови мостове в Европа, възможности за сътрудничество в Черноморския регион". Тя ще се проведе от 18 до 20 октомври във Варна, като в двете й сесии – политическа и научно-експретна, ще участват изтъкнати политици и учени от 14 държави - Азербайджан, Армения, България, Германия, Грузия, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Молдова, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна.

Основни доклади за перспективите за икономическо сътрудничество в Черноморския регион ще изнесат проф. д.ик.н. Анна Недялкова, Ректор на Варненския свободен университет, проф. Волфганг Райнхарт, министър на европейските въпроси на провинция Баден-Вюртенберг, Германия, и Петрас Аустевичиус, зам.-председател на парламентарната комисия по европейските въпроси на Литва.

Организатори на конференцията са ВСУ "Черноризец Храбър" и фондация "Конрад Аденауер", а откриването й ще е на 19октомври от 08.45 часа. в конферентната зала на хотел "Ривиера Бийч" - ваканционен клуб "Ривиера", непосредствено до курорта Златни Пясъци. 

На 22 октомври – петък, гост на Варненския свободен университет ще е извънредният и пълномощен посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Пред студентите и преподавателите на висшето училище той ще изнесе публична лекция на тема: "Значението на многостранната дипломация".

Практиката да се канят министри, народни представители, дипломати, както и известни имена в областта на икономиката, науката, спорта и културата, е "запазена марка" на ВСУ "Черноризец Храбър" от създаването на университета и Академичния форум преди 20 години. Целта е студентите в 49-те акредитирани бакалавърски и магистърски програми да получат автентична информация за процесите в света и социално-икономическия живот в страната, обясниха от висшето училище.

 

 

Днес+