IMG_0991-1

IMG_0991-1

Вълшебствата на Острова

и отразява блясъка в очите на послушковците, наградени с подаръци. Коледа е вълшебното време на годината. Жителите на Острова отварят сърцата и портфейлите си и обсипват близките с внимание.

Подготовката за празника започва два месеца по-рано. Някои британски общини бързат да накичат улиците си много преди да е замирисало на зима, а по-предвидливите – да набавят подаръци преди магазините да са задръстени от опашки, а доставчиците – запушени от поръчки. Въпреки това повечето хора масово оставят коледния шопинг за последните две седмици. В дните преди Рождество Христово основният въпрос е един: "Свърши ли с коледния пазар?". Това те пита продавачката в хлебарницата, фризьорката и чиновничката в общината - не, защото се чуди какво да ти каже, а защото това е най-важният проблем в последните дни на годината.

Според британски анализатори само през седмицата преди Коледа изхарчените за подаръци средства ще достигнат над 8 млрд. британски лири, което означава че във всяка минута на Острова се изхарчват по 2,5 млн. паунда. Приходите на големите търговски вериги ще са по-високи със 680 млн. паунда от изминалата 2010, а общият оборот ще надхвърли 69,1 млрд., показват предварителните прогнози.  Тук хората не се шегуват, когато пазаруват! Опашките пред касите са огромни до отчаяние, а магазините наемат допълнителен персонал, за да овладеят обхванатата от коледна треска британска клиентела.    

Едновременно приятна, но и също толкова досадна в някои отношения, е и друга традиция. В Англия никой не признава електронната коледна картичка за истинска честитка. Изпращането на пожелания е обичай, който малцина си позволяват да пренебрегнат. Хората купуват картички  в промишлени количества, надписват ги с търпение и любов и стоически се редят на извилите се пред пощенските офиси опашки. Според официалната статистика само през празничния период на 2008 г. на Острова се продали 668.9 млн. картички. Въпреки че предлагането е невероятно богато като цени и качество, много британци предпочитат не да купуват, а сами да изработват илюстрациите, върху които да поставят коледните си пожелания.  Така освен послания тя носи на получателя си и топлината на сърцето, която изпращачът е вложил в красивия жест чрез отделеното време и внимание.IMG_0962-1

Подобна е ситуацията и с декорацията, която засипва домовете на по-ентусиазираните поданици на кралицата. Някои къщи са отрупани като коледни елхи със задължителните зелени венци на входната врата, висящ Дядо Коледко, които опитва да се промъкне през прозореца, препускащи елени, танцуващи снежни човеци и бляскави гирлянди. Цялата сграда крещи: "Който не е разбрал, забравил е или отказва да приеме – Коледа ееее!".

За мен най-красивото в този празник на Острова е музиката. За разлика от България, тук Коледа пее. Тя направо вибрира и полита в танц. Коледа в Англия е музика. Много мелодия, ритъм и глас. Известните певци пускат на пазара специален албум, телевизиите и радията въртят до втръсване тематични хитове, а концертните зали се пукат по шевовете, а рекламите непрестанно ти напомнят, че най-хубавият подарък за любимия може да бъде закупен и в хранителния магазин.

За децата последното е най-важното. Да-а-а. Да има подаръци! За много от тях Коледа е най-чаканият ден в годината. Точно като в приказките, малчуганите нямат търпение да събудят сутринта, за да проверят с какво добрият старец е напълнил чорапчетата им над камината. След това се пристъпва към разопаковането на истинските подаръци. Те обикновено се отварят или рано сутрин или следобед, когато семейството се събира при елхата. По-възрастните отбелязват празника с друг ритуал -  слагат най-хубавите си дрехи и отиват на църква.

Храната също е важна част от този вълшебен ден. Супермаркетите удължават работното си време с по няколко часа и пускат в оборот всичките си налични каси. А англичаните пазаруват ли пазаруват. Чака ги дълъг обяд – въпреки че на Острова не бъркат храненето с мохабета -  и както се шегуват някой българки, които живеят тук от години – "И без друго това им е готвенето - веднъж  в годината!".

Основната блюдо на коледния обяд е печената пуйка, обикновено е пълнена и набучена с десетки снопчета пресен розмарин, който по това време на годината е дефицитна стока в магазините на Острова. Този вид месо се появява на трапезата на британците още през 16 век, а Хенри VIII остава в историята като първият британски монарх вкусил пуйка за Коледа.

Днес пуешкото се поднася с класически грейви сос или сос от боровинки, печени картофи, варени или задушени моркови, броколи и брюкселско зеле. За десерт задължително се предлага коледен пудинг, който като важна част от коледното меню се пуснат в търговските вериги два месеца по-рано. Традицията да се сервира този тип сладкиш също датира от няколко века, затова много домакинства имат собствен вариант за приготвянето му, който се предава от поколение на поколение.  Пред всеки на празничната трапеза задължително са наредени продълговати кутии, опаковани и завити в цветни хартии като големи бонбони. Това са коледни кракери  - другата неизменна съставка на вълшебството по това време на годината, която е абсолютно непозната и неразбираема за повечето от българите. Този тип нестандартни бонбони са напълнени с изненади. В тях обикновено има хартиена коронка, която всички на на масата поставят на главата си, малка играчка-подарък и шега, списана в типичен за англичаните хумор, който често е трудно смилаем за балканската душа. Колкото повече сте платили за кракерите, измислени от англичанин на име Томас Смит преди 250 години, толкова по-добро ще е качеството на вътрешността му.

Черешката на официалната коледна "програма" е речта на кралицата, която всяка година в 3 часа изпраща своето коледно послание към нацията (родният еквивалент на този обичай е обръщението на президента в новогодишната нощ). Традицията повелява изявата да се предава по телевизията и радиото. За първи път този тип послание към народа е направено от Джордж V през 1932 г. , а 25 години по-късно поданиците са имали удобоволствието и честта да приветстват кралският образ в дома си чрез появата му на телевизионния екран.

Да, хубава е Коледа в Англия... но най-хубав, разбира се, е празникът, там където има с кого да го посрещнеш. 

Текст и снимки: Вероника Лазарова

До Коледа остават броени дни, през които ще се опитаме да ви разкажем какви са традициите у нас и на Стария континент, как се подготвя семейството за празника и как православните християни очакват духовното Рождество.