Възстановяват църквата "Св. Параскева" в Несебър

Храмът е на  ключово място в туристическите маршрути на Несебър, и, въпреки сравнително малкия си обем, се забелязва отдалеч от улиците "Хемус" и "Венера". Ето защо екипът от млади архитекти - арх. Елица Андреева, арх. Александра Вадинска, арх. Емилия Кълева и арх. Тодор Михайлов, - предлага  възстановяването на църквата до оригиналната й височина и превръщането й в градски акцент, както функционално, така и визуално.

Проектът предвижда създаването на форум-център за култура в ансамбъла на  църквите "Св. Параскева" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил", насочен към широк кръг ползватели и с разнообразна програма - представяне на книги, камерни концерти и изложби, инсталации, мултимедийни- и кинопрожекции за развитието на града, педагогика на културното наследство и пр. Предвижда се целогодишното функциониране на църквата "Св. Параскева" и превръщането й в културно средище за местните жители, и извън активния сезон.

Обемът на църквата се възстановява в интериор с поставянето на свод от лек модерен материал - опънат таван, а в екстериор се пресъздава силуетът й, като нивото на покрива се вдига с около метър. Предложените съвременни материали - метални керемиди - тегули, перфорирана ламарина и стъкло, целят ясното разграничаване на оригиналната субстанция, достигнала до нас през вековете, и новата намеса. Пресъздават се единствено доказано съществували елементи - свод, вълчи зъб,  нива на билото и корниза и др. Тези намеси следват съвременните изисквания на  световната реставраторска наука, но за съжаление рядко се прилагат на практика в България.

Проектът обръща специално внимание на околното пространство, като предлага подход, който по-късно може да се развие и да стане основа за единния градски дизайн на Стария град. Предлага се реорганизация на автомобилното движение и създаването на настилка от каменни плочи на тревна фуга, които да възвърнат част от зеленината на града.

Проектирани са и мебели за градските пространства - кошче, пейка, информационен и мултимедиен панел, кашпа за зеленина, осветително тяло и пр., които да допълнят усещането за единство в ансамбъла и да хармонират с църквите в него.

Предстои и проектирането в техническа фаза на реставрация и адаптация на втората църква в ансамбъла - "Св.Архангели Михаил и Гавраил". Проектът предвижда тя да запази руинния си вид, а функционално - да се превърне в център за педагогика на наследството през деня. Вечерно време пространствата на църквата ще обогатят форума за култура с приемането на камерни изложби и инсталации.