ProtestTok3

ProtestTok3

Във Варна двама арестувани на протеста, напръскали футболист със спрей

научи Днес+. Според участниците в протеста за високите сметки за тока, те напръскали с лютив спрей мъж, който непрекъснато ги следял и ги надзиравал. Протестиращ каза, че мъжът им приличал на цивилно ченге.

Зам.-директорът на варненската полиция комисар Димитър Димитров преди малко съобщи, че потърпевшият е футболната звезда от недалечното минало Иван Петров. Той се опитваше през цялото време на шествието из Варна да играе ролята на комендант на митингуващите и да предотврати ексцесии с униформените, които охраняваха събитието.ProtestTok2
Двамата задържани ще останат в полицейското управление за 24 ч, каза комисар Димитров. Материалите срещу тях ще бъдат докладвани на прокуратурата и Мартин и Денислав ще носят отговорност за хулиганство. 

Поне 40 служители на бившето звено на жандармерията, с каски и щитове, подсилиха охраната на протеста срещу "Енерго Про" тази вечер във Варна. В 17.00 ч значително по-малко от 1000 се събраха пред общината, където бе определена началната среща. 
Хората се отправиха по булевард "Мария Луиза" към катедралния храм "Свето Успение Богородично" в дясното платно, но полицията ги спря още на кръстовището с ул.“Шипка“. След кратки преговори протестиращите получиха позволение да продължат до площад "Св.Св. Кирил и Методий". Свирки, скандиране "Вън Енергото", "Мафия", "Все ще е така, до победата", "Много сме", огласиха пространството пред църквата. Кордон от униформени посрещна множеството и му отряза пътя в посока Аспаруховия мост.

След бурните скандирания по адрес на Енергото хората обърнаха гарда и поеха обратно към община Варна в дясното платно. Този път имаше повече ред от неделната акция на протестиращите. На кръстовището на "Сливница" с булевард "Мария Луиза" обаче хората блокираха за пореден път движението. Те крещяха срещу "Енерго Про", а после подхванаха и "Мила,родино, ти си земен рай". Автобуси и автомобили спряха, катаджиите се почудиха какво да правят. Превантивно момчетата с каските и щитовете вече бяха заели позиция на стълбите през община Варна, в случай че внезапно на множеството с байряците и лозунгите му хрумне някоя свежа идея. Сред протестиращите бе задържаният в неделя от полицията Мариян Бонев, още по-ентусиазиран и отново с трикольор в ръката.

Днес+