Velo2

Velo2

Във Варна организират велошествие в подкрепа на страдащите от муковисцидоза

заедно с Гийом. Старта ще бъде даден на 11 август от 9:30 часа пред Община Варна.

Колело, раница и 18 000 км за изминаване от Франция до Виетнам - това е ежедневието на 27-годишния Гийом Дантек в момента. Той ще премине и през Варна с необичайния си велосипед. На това дълго пътуване го повежда желанието да помогне на болните от рядкото заболяване муковисцидоза да получат повече внимание от обществото и по-добра грижа. През 2005 година най-добрият му приятел - Джо - умира едва 20-годишен от муковисцидоза. В негова чест Гийом създава нестопанската организация "Фонд за Джо", а събраните от нея средства са предназначени за финансиране на проучвания на заболяването.
Муковисцидозата е генетично заболяване, което се проявява в детството и е за цял живот. При него слузта, която покрива белите дробове е по-гъста от нормалното и ги задръства. Това прави децата податливи на белодробни инфекции, които изискват чести престои в болница за вливане на силни антибиотици. Раздиращата гърдите кашлица постепенно влошава функцията на дробовете и понякога децата си отиват твърде млади. Във Франция средната продължителност на живота с муковисцидоза е 38 години. В България е средно 12 години. Колкото по на изток пътува Гийом, толкова по-кратък е животът на децата с муковисцидоза.
Разликата в преживените години в рамките на Обединена Европа е твърде голяма и се дължи единствено на качеството на прилаганата грижа за болните. Нужно е повече внимание, финансиране и добра организация на тази грижа, за да могат родените с муковисцидоза да са по-често в клас и сред приятелите си, отколкото кашлящи и задушаващи се в болницата.
В България има 200 деца и младежи, които живеят с муковисцидоза. Заболяването засяга белите им дробове и ги прави податливи на белодробни инфекции. Дишането за тях понякога е много трудно. Всеки ден те правят инхалации, за да поддържат дробовете си работещи. Когато се чувстват добре, те ходят на училище, карат колело с приятелите си. Когато състоянието им се влоши, се налага да влизат в болница и да са на системи с антибиотици за седмици.
Помогнете ни да привлечем вниманието на Министерството на здравеопазването към проблемите на децата с муковисцидоза, като минем заедно с велосипеди през Морската градина, призовават организаторите на инициативата.
Желаещите да помогнат материално могат да дарят малка сума по сметката на Асоциация "Муковисцидоза" в ОББ:
BIC: UBBS BGSF
IBAN: BG20UBBS80021055424015
Средствата се събират за закупуване на кислородни апарати за децата и младежите, които не могат да дишат сами поради болестта.

Днес+