Във Варна ще са нужни над 3000 преброители , заяви директорът на Териториалното статистическо бюро във Варна (ТСБ) Деян Славов.

Предвижда се по повод преброяването догодина да бъде проведена масирана информационна кампания, а набирането на преброители да започне още през средата на ноември 2010 г.

 


За проброяващи няма да бъдат наемани полицаи, данъчни и служители на съдебната система, каза още Деян Славов, който изнесе данни от приключилото пробно преброяване.

Така например последната статистика показва, че на 1000 български мъже се падат 1083 жени, а 65,6 % от населението е на възраст между 18 и 64 г. Сами по интернет са се преброили 23 668 лица, като най-много са софиянци – 5 846 души.

За преброяването по интерент догодина се очаква електронната карта да бъде опростена и процедурата да отнема не повече от 10-15 мин., коментира още г-н Славов.

В новата електронна карта ще отпаднат данните за сградата, в която живеете, професията и икономическата ви дейност, и др. Интерфейсът ще е интуитивен с подсказващи менюта.

За целите на преброяването, което ще се случи през март 2011 г., единственият засега в страната подпомагащ телефонен център във Варна ще стане национален, каза още Деян Славов, който заедно с колегите си днес празнува за първи път Световния ден на статистиката.

 

 

Днес+