BebeVarna2

BebeVarna2

Във Варна спасиха бебе, родено в петия месец

То е най-малкото бебе, дошло на бял свят от началото на годината. Детето вече тежи 1000 грама, но все още има нужда от интензивно лечение", поясни д-р Цветкова.
"За съжаление, не всички бебета с екстремно ниско тегло оцеляват. Надяваме се детето да има сили да се справи с трудностите", допълни специалистът.
Най-голямата гордост на лекарите в АГ-болницата е малкият Марио от Търговище, за когото в началото не даваха големи надежди. През септември миналата година той беше приет стегло едва 480 грама и с тежка с дихателна недостатъчност. Въпреки минималните шансове за оцеляване варненските неонатолози успяха да се преборят за живота му и няколко месеца по-късно той беше изписан от болницата. "Имам информация от колегите от Търговище, че там нещата се развиват добре. Всички проблеми са преодолени и вече всичко е наред", каза д-р Цветкова.
От началото на годината в отделението са имали няколко новородени с тегло около 600 грама, някои от които са дошли от Търговище, Разград, Силистра. След около 4-месечен престой част от тях са изписани от болницата.
Статистиката сочи, че намалява броят ба недоносените, родени във варненската АГ болница. През първите шест месеца те са с 20 по-малко спрямо същия период на миналата година. По-малко бебета са преминали през интензивното неонатологично отделение - 130 срещу 178 през първото шестмесечие 2011 г.

Днес+