Японските вишни радват бургазлии с цветовете си. Снимки Авторът

Японските вишни радват бургазлии с цветовете си. Снимки Авторът

Всяка пролет по това време на годината вишните в Япония цъфтят, а това се превръща в своеобразен празник за местните жители и туристите. От по-малко от 10 години и жителите на Бургас се наслаждават на цветовете на японската вишна, които радват с розовата си красота. Те бяха засадени в зелените площи на ъгъла на улиците - "Константин Фотинов" и "Булаир", непосредството до кръстовището. Японските вишни бяха подарени от директора на местен клон на японска банка. Благодарение на този жест всяка пролет минувачите не пропускат да им се порадват и да ги снимат за спомен. Нетрадиционното за нашите географски ширини дърво обаче се вписва добре в атмосферата на града.

В София, където също има засадени японски вишни, всяка година отбелязват празника "Хамани" (Дни на съзерцание на цъфтежа на вишната), като това става с активното участие а Посолството на Япония у нас. А името на самите вишневи дръвчета е сакура. Обичаят "Хамани" датира от VIII-ми век, когато благородниците се отдавали на съзерцание на цъфналите дръвчета и писане на традиционните стихове хайку. В културата на Япония вишневото дърво олицетворява силата на духа, изпитанията на живота и стремежа към съвършенство.

Вишневият цвят присъства и в две емблематични стихотворения на поета Димчо Дебелянов. Лирикът е успял да вплете умело цвета на вишната в стиховете си, така че да направи своеобразен паралел между емоционалното състояние на лирическия герой и цвета на дървото.

Когато вишните цъфтяха,

от нежний мирис упоен,

под тях почивах и ветрецът

прах цветен сипеше над мен.

 

И другото стихотворение, в което се споменава вишневия цвят е:

 

Помниш ли, помниш ли тихия двор,

тихия дом в белоцветните вишни?

Ах, не проблясвайте в моя затвор,

жалби далечни и спомени лишни -

аз съм заключеник в мрачен затвор,

жалби далечни и спомени лишни,

моята стража е моят позор,

моята казън са дните предишни!

 

Помниш ли, помниш ли в тихия двор

шъпот и смях в белоцветните вишни?

Ах, не пробуждайте светлия хор,

хорът на ангели в дните предишни -

аз съм заключеник в мрачен затвор,

жалби далечни и спомени лишни,

сън е бил, сън е бил тихия двор,

сън са били белоцветните вишни!

Галерия