Явор Жеков ръководи два езикови центъра в Бургас

Явор Жеков ръководи два езикови центъра в Бургас

Явор Жеков завършва първото си висше образование в Бургас. След това придобива още едно висше образование в Берлин, Германия. Има професионален опит в сферата на туризма, производството и образованието. От години управлява два езикови центъра в Бургас - "Words" и "Dialog 359", където десетки бургазлии са направили своите първи стъпки в изучаването на чужди езици.

Семеен, с две деца.

- Г-н Жеков, имате няколко образования. Това ли е разковничето за успешна кариера и развитие?

- Това е част от успеха, но освен образованието трябва опит и добър екип. Завършил съм първото висше образование в България, а второто в Германия, където натрупах опит с доста практически занимания.

- Управлявате два езикови центъра. В "Words" предлагате чуждоезиково обучение за деца и възрастни, а чрез "Dialog 359" изпращате желаещи на обучение в чужбина. Това помага ли Ви да предоставяте всички необходими услуги в сферата на образованието?

- Има още услуги, които могат да се предложат, но на този етап сме концентрирани в това, чрез езиков център "Words" да предлагаме разнообразие в чуждите езици тук в Бургас с екип от добри преподаватели дори и с такива на които чуждият език им е майчин. Чрез "Dialog 359" разширяваме услугата, тъй като считам,че езиковите курсове в чужбина имат едно огромно предимство и то е да учиш даден език в естествената му среда, там където той е жив, говори се от местни, като роден и официален език.

- В продължение на няколко години получавате отличия за вашата работа от посолството на Великобритания у нас. Как Ви помага тази подкрепа?

- Това е подкрепа както за нас така и за младите хора, които искат да получат образованието, квалификациите и уменията за разгръщане на пълния си потенциал в бъдещото си кариерно развитие. Получаваме достъп до нови мрежи и платформи, чрез които повишаваме качеството на преподаване. 

- При Вас се обучават хора на различна възраст. С кои ученици се работи най-лесно и кои усвояват знанията по-бързо?

- Възрастта не е от значене. Най-добре се работи с курсисти, които са мотивирани да изучават езика, но нашия екип се старае да накара дори тези, които идват на курс по задължение. Знанията се усвояват най-добре, когато учениците полагат усилия и отделят време за самоподготовка. Не трябва да се разчита само на това, което се преподава в час.

- Кой език е най-предпочитан за изучаване и защо?

- Най-предпочитан е английският език, защото това е глобален език. Говори се в над 50 държави и е най-разпространен за комуникация по време на бизнес срещи. Използва се в интернет пространството, както и в медиите. Помага при пътуване в чужбина и опознаване на други култури. Не на последно място по значение е това, че все повече работодатели го изискват като задължителен език при постъпване на работа.

- Предлагате ли курсове или индивидуално обучение по екзотични езици?

- Можем да се похвалим, че предлагаме най-голямото разнообразие от чужди езици, сред които и екзотични. Вече 12 години хинди, китайски и норвежки са сред най-интересните езици, които се изучават при нас.

- Последните години все повече расте интересът към езиковото обучение в чужбина. С които страни работите и къде най-често изпращате курсисти за изучаване на езика на място?

- Работим с почти всички страни в Европа. Англия, Малта, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания и др. Най-често изпращаме деца на летни лагери в Германия и Англия. Възрастните предпочитат Малта, Италия, Франция, тъй като съчетават обучението с една приятна почивка и разходка.

- COVID пандемията се отрази негативно на всички. Но сферата на образованието е една от най-засегнатите и последиците от онлайн обучението и затворените езикови школи ще даде резултат след време. Как пострадахте Вие и колко време ще Ви е нужно да си стъпите на крака и във финансов, и в обучителен план?

- Благодарение на умелото ръководство съчетано с прекрасния екип от служители, които работят при нас, успяхме да преминем през това изпитание, както в бизнес така и в личен план. Разбира се ние винаги сме подкрепяли класическия и присъствен метод на обучение, но ковид пандемията наложи да преподаваме онлайн. Във финансов план се отрази много негативно, защото всички мерки, които се предложиха не помагаха на образователния бизнес. Ще дам само един пример – как е възможно да има ограничения за присъствено групово обучение, когато на един курсист може да се осигури 5 квадратни метра в залата, а в същото време в градския транспорт пътниците са наблъскани един до друг. Просто е решението - допитване до отделните браншове и взимане под внимание на всички специфики на дадения бизнес.