SAM_1444

SAM_1444

Йордановци с гордост носят името си

в река Йордан. На днешния празник се отслужва света литургия и се извършва водосвет за здраве. А според ритуала се хвърля светият кръст във водата и който пръв стигне с плуване до него и го спаси, ще е здрав през цялата година.

На днешния ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Божидар, Божидара, Боян. Йордан и Йорданка са едни от най-често срещаните български имена след Иван, Георги, Димитър и Мария.

И този път екипът на сайт "Черноморие" не забрави да поздрави именниците. По традиция навръх техния празник им пожелаваме здраве и много късмет. А към някои от известните именници задаваме и въпрос. Тази година той е: На кого сте кръстен?

Йордан Ангелов - Даката - художникSAM_1605
Кръстен съм на вуйчо си Йордан - брат на майка ми. Той пък носи името на прадядо ми, който е от Одринска Тракия.
  1. Йордан Маринов - художник
    Моите родители са спазили традицията. Нося името на кръстника Йордан Куртев.
    Йордан Петров - художник
    Нося името на дядо ми Йордан по майчина линия.
    От години тримата Йордановци празнуват именния си ден заедно. Традицията бе започната отдавна и продължава да се спазва, а именно - да дадат добър старт на новата година с обща изложба. Така хем показват какво са нарисували пред своите верни приятели и почитатели, хем вдигат наздравица за празника и за името си.
    Йорданка Ананиева - заместник-кмет по образование и култура в Община - БургасDSC_8752
    Нося името на своя дядо Йордан.
    Тази година именничката пропусна празника в морския град, защото е в столицата. Там тя се грижи за двете си внучки Виктория и Лъчезара. "Ще празнуваме именния ми ден трите, защото родители им са на заслужена почивка, а съпругът ми е на работа. Но съм сигурна, че празникът ще бъде пълен", сподели пред "Черноморие" Йорданка Ананиева.
    DSC_6335Йордан Йорданов - кмет на град Българово
    Нося името на своя дядо Йордан. В нашето семейство най-тачени са имената Йордан и Илия. Те се предават през поколение. Аз съм кръстен на дядо Йордан, синът ми на дядо си Илия, моят внук е кръстен на мен. И така вече шесто поколение. Дай Боже моят внук Йордан да празнува един ден със своя внук Йордан. Тази вечер ще опънем две маси - нали сме двама именници. На малкия Йордан пожелавам здраве. Купили сме му албум, в който родителите му да записват неговите първи стъпки, първи думи и щуротии. 
    Йордан Георгиев - бивш общински съветник в ОбС - БургасDSC_1905
    Нося името на дядо Йордан. Поздравленията за именния си ден започнах да ги получавам още в първите минути на днешния празник. Обадиха ми се много приятели, много бивши министри и областни управители, сред които Марио Тагарински (министър на държавната администрация от кабинета на Иван Костов - б.а.), Кирил Козаров (бивш областен управител на Бургас от СДС - б.а.), Любомир Пантелеев (бивш областен управител на Бургас от БСП - б.а.), Константин Гребенаров (бивш областен управител на Бургас от ГЕРБ - б.а.) и много други.

Галерия