В многомилионния Сеул цари ред, чистота, всичко е обляно в зеленина. Снимки Александър Бозаков

В многомилионния Сеул цари ред, чистота, всичко е обляно в зеленина. Снимки Александър Бозаков

Немислимо е да се върви напред без съчетаване на минало, настояще и бъдеще, това е позиция, начин на живот и осъзнат приоритет за ръководителите и жителите на Южна Корея. И това се е превърнало в неизменно верую за корейците..

Имах честта да съм в състава на петчленна делегация на Съюза на българските журналисти, която посети загадъчната и магнетична Южна Корея. Визитата бе по покана на Асоциацията на корейските журналисти и да се убедя, че това е така.

Столицата Сеул с население под 10 млн. души се намира в северозападната част на Южна Корея. По последни данни от 2022 г., населението в цялата страна е почти 52 милиона души, при това с площ около 10% по-малка от тази на България. Близо половината живее в столицата и региона.

Поради пандемията и високите цени на наемите и жилищата близо 2 млн. корейци са предпочели да напуснат столицата и да заживеят в околностите. Няма никакъв проблем, заради идеално уредения транспорт. Дори на гарите с табелки е указан номерът на вагона, къде ще спре.

Южна Корея е изключително развита и високотехнологична страна. По данни от Националната статистическа организация на Корея (KOSIS), през 2022 г. по обем на икономиката Република Корея се нарежда на 10-то място в света и 4-то в Азия.

Някои експерти я сочат вече като трета икономика в света. Това е държавата с най-голям бюджетен излишък. Голяма част от тези средства се използват за изследвания, експерименти, въвеждане на нови технологии. Доказателство за това е една от най-впечатляващите сгради в Сеул - Doengdaemun Design Plaza – дело на световноизвестния архитект Заха Хадид. Изложбеният център е изграден на площ от 86 000 м2, а комплексът е с парк от 30 000 м2. Той е проектиран като културен център в историческия квартал на Сеул. Сградата има нестандартна форма. В нея няма прави линии. Само една от стените е изградена от 45 хиляди плоскости с различен дизайн, всякa от тях с различно име.

За направата първоначално са се обърнали към световноизвестни компании за да направят своите оферти за построяване на сградата. Най-оптимистичните предложения са били, че това може да стане до 20 г. Тогава се намесва корейската компания SAMSUNG, която създава алуминиевите панели за година и половина. Tехнологията е позната в строителството на мостове и самолетостроенето. DDP представя вече 9 години голямо разнообразие от изложби и събития, които подхранват културната жизненост на града. Като изложението за интериорен дизайн и цветя, което бе открито по време на посещението на българските журналисти.

Южна Корея е от  нaй-инoвaтивните cтpaни за 2022-a гoдинa. На първо място е Швeйцapия,  изпpeвapвaйĸи CAЩ, Южнa Kopeя и Изpaeл. Зa мнoзинa тoвa мoжe дa e изнeнaдa. Една от причините това да се случва, е че в страната има силно и повсевместно  cътpyдничecтвo мeждy yнивepcитeтитe и индycтpиятa. Ocвeн тoвa cтpaнaтa пpивличa тaлaнти блaгoдapeниe нa виcoĸoтo cи ĸaчecтвo нa живoт.

Южнa Kopeя зaeмa пoчeтнo 6 – то мяcтo в нayчнoизcлeдoвaтeлcĸaтa и paзвoйнa дeйнocт.

Република Корея е лидер в информационните технологии. Основни за южнокорейската икономика са електронната, автомобилостроителната, нефтопреработвателната, стоманодобивната, корабостроителната, текстилната промишленост.

Бюджетният излишък се използва не само за глобалното развитие на страната, а и основно за осигуряване на обществени жилища за социално слабите, като и за развитие на здравеопазването, образованието, сигурността, научноизследователската и развойна дейност.

Енергетика

Южна Корея е една от водещите страни в ядрената енергетика не само в Азиатския регион, но и в целия свят. Към настоящият момент в страната работят 25 ядрени реактора, които осигуряват почти 1/3 от електроенергийния баланс..

Въпреки, че ядрено енергийния отрасъл е от фундаментално значение за осигуряването на електроенергийния баланс на страната, плановете на политическото ръководство през 2017 г. са включвали политика по отказ от ядрената енергетика в следващите 40 години.

От май 2022 г. обаче, политиката на Южна Корея по отношение на ядрената енергетика е претърпяла обрат. Президентът ясно показва, че страната отново ще се завърне на „ядрената карта“ - чрез мащабни инвестиции, както в местното развитие на ядрената енергетика, така и в експорта на корейски ядрени технологии. Като водеща част от тази политика се акцентира върху плановете за участие в изграждането на 10 нови ядрени централи по света към 2030 г., и продължаването на строителството на новите ядрени мощности в страната. Към  момента в Южна Корея се изграждат нови реактори на съществуващите площадки - Шин-Ханул-2, Шин Кори-5 и Шин Кори-6. Всички те използват най-съвременната корейска технология - реактора APR-1400.

За хората

Възпитани, любезни, отправят си поклони при среща и при сбогуване. Не можеш да чуеш висока реч, пререкания, всички говорят тихо. Спокойно и без да се нервират се редят на опашки, когато се налага. Дори на автобусните спирки се нареждат един зад друг, по реда на пристигането си.

Няма пълни хора. Когато запитах за това, отговориха, че има, макар и малко. Обществото се отнасяло към тях много добронамерено и със съжаление, че те нямат волята да живеят здравословно и сами си причиняват проблемите.

Отчита се 99 процента грамотност. Тъй като образованието е високо ценено в корейската култура и се възприема като средство за изкачване по социално-икономическия стълб, южнокорейското правителство е отделило 19,8% от бюджета на централното правителство за образование. Технологичната грамотност е също толкова важна. Усъвършенствани приспособления могат да се видят в почти всяка класна стая: таблети, LCD екрани - всичко онова, което върви като типично за съвременните технологии се използва за образователни цели.

 

Нунчи (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален превод може да се обясни като „измерване с очи“, но не на индивиди, а на цялостния контекст и атмосфера на дадена ситуация. За нунчи всичко, от което се нуждаете са очите, ушите и спокойният ви ум.

Според корейско-американската авторка Юни Хонг, която посвещава книга на нунчи, в основата на тази концепция е „изкуството да усещаш какво мислят и изпитват хората и да реагираш по подходящ начин, за да се създаде връзка, доверие и хармония“ - качество, притежавано от хората, които са чувствителни към динамиката в дадена група. Оттам следва човек да може да направи потенциално полезни оценки за естеството на взаимоотношенията и йерархиите в рамките на групата, общото настроение и как да се държи спрямо тях.

Тази специфична концепция е много важна за корейците и те развиват нунчи още от най-ранна възраст, опитвайки се да възпитават децата си чрез нея – тя седи наравно с това да ги учат да се отнасят добре към по-малките си братя/сестри и да се оглеждат и на двете страни преди да пресекат улицата.

 Нунчи е житейска стратегия за 21 век, която всъщност е на хиляди години. В Корея тя е вплетена в ежедневието, корейците имат един популярен израз: „Половината от социалния живот е нунчи.“. Имате нужда от нея, за да се разбирате с хората, за да получите каквото искате от тях в чисто прагматичен смисъл и да се предпазите от опасност.

 

Що за хора са южнокорейците?

В сравнение с останалите азиатци, южнокорейците са смятани за темпераментни хора. По правило те не се крият зад маска от любезни усмивки, а показват открито чувствата си, като ги споделят дори и с хора, които не познават особено добре. Силно изразено при тях е груповото съзнание: соловите акции са нежелани, колективните действия винаги са за предпочитане. Затова и хората, които работят заедно, често ходят групово на вечеря след края на работния ден

 И още нещо много любопитно: любима тема най-вече сред младите южнокорейци е... кръвната група. Защото за тях тя е нещо като зодията за европейците. Корейците вярват, че от кръвната група не само зависят някои от чертите на характера, но и че тя дори определя съдбата на човека.

Иначе правилата за учтивост са горе-долу същите, както и в останалите страни от Източна Азия. Хората се поздравяват с лек поклон, а босите крака са табу. Затова винаги трябва да се носят чорапи, включително и под сандалите.

На практика в сраната се отчита почти нулева престъпност. Спокойно може да си оставиш нещата – куфар при пътуване, чанта и др. и да не се притесняваш от посегателство.

Корейците са научени от детството да правят всичко по-добре от другите, защото трябва да живеят и работят в конкурентна среда. Духът на състезанието засенчва дори приятелството - учениците не си подсказват в час, не допускат преписване.

За да влязат в престижен университет, учениците седят по цял ден над учебниците, учат допълнително и спят само 4-5 часа. Младите специалисти работят по 12 часа на ден, опитвайки се да се изкачат по кариерната стълбица. Ваканцията в държавните институции продължава само седмица, в частните фирми - още по-малко.

Южна Корея е една от най-хомогенните в етнически аспект държави в света, като над 99% от жителите ѝ са етнически корейци.

Много сериозно защитават завоюваните си права. Постоянно има митинги и събития за едно или друго. Когато ние бяхме в Южна Корея гласуваха вот на недоверие на министър председателя. Тъй като президентът има право да не признае този акт беше организиран голям митинг за да не се допусне това. Имаше голям митинг в защита на екологията. Въпреки, че това е една от най-чистите и поддържани държави, няма кошчета за боклук, не се пуши, отнасят се с искрено преклонение пред всяко едно дърво /подготвил съм специално друг материал за екологията и туризма/ исканията на протестиращите бяха, че все още има предприятия, които замърсяват страната. Митингът беше многоброен, пъстър, с много знамена, музика и най-важното цивилизован. Хората вървяха по тротоарите, спазваха знаците, не блокираха движението. Имаше и сравнително неголям митинг с протест срещу голямата зависимост на Южна Корея от САЩ.

 

Текст и снимки Александър Бозаков

Галерия