От фондацията изпратиха становище във връзка с обръщението на ИК

От фондацията изпратиха становище във връзка с обръщението на ИК

"Фондация "За Нашите Деца" категорично заявява, че под никаква форма няма да толерира клевети, внушения и неистини, както и подценяване на работата на стотиците ни специалисти, партньори и съмишленици", това пише в становище на фондацията изпратено до медиите във връзка с обръщение на Инициативния комитет за провеждане на референдум за забрана на обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, освен мъжки и женски пред деца и ученици в образователна система на България, което бе изпратено до медиите ден по-рано.

"Чрез атаките в последните дни горепосочените лица правят опит да увредят имиджа на организация с над 30-годишна история, подкрепила над 22 хидяли деца, семейства и професионалисти. Те се опитват да попречат на дейността на фондацията, включително с българските ни и международни партньори, изградени с години труд и усилия. И не на последно място те възпрепятстват работата ни с най-уязвимите деца и техните семейства.

В обръщенията се твърди, че в периода между 2011 г. и 2016 г. фондация "За Нашите Деца" е получила 22 млн лева. Това категорично не отговаря на истината, която може да бъде намерена във всички годишни доклади, публикувани на страницата на фондацията www.detebg.org. В посочения период фондация "За Нашите Деца" е получила 8 334 283 лв., от които 4 614 169 лв. от институционални дарители (включително по държавно делегирани дейности, оперативни програми и международни партньорства), 3 718 914 лв. от корпоративни и индивидуални дарители и 1200 лв. от стопанска дейност. Благодарение на подкрепата на всички наши партньори само за този период (от 2011 до 2016) успяхме да подкрепим 4 135 деца и семейства в изключително трудни за тях мигове. Разбираме нуждата на партийни лидери и да останат на повърхността и да си намерят тема, която да обединява силно намалелия им електорат. За съжаление, виждаме партии с традиции да крият липсата на идеи и влияние зад лесно смилаеми, но напълно несъществени и дори изкуствено създадени "каузи", пише в становището на фондацията.

"Неспособни да дефинират себе си като политическа сила, те атакуват най-устойчивия фундамент на демокрацията: гражданския сектор и неправителствените организации. Това няма нищо общо с интересите на България, дори не е в интерес на гласуващите за тези партии. Човешките права нямат идеология, правата на децата не са партийно оцветени", пише още в становището.