snejanka1

snejanka1

За първи път от 20 г. Снежанка на оперна сцена за деца от Атанас Косев е на 9 ноември (неделя), от 11:00 часа. Представлението е запазило чара на оригиналната приказка, на която дори нашите прабаби са затаявали дъх и едновременно е адаптирано към днешните деца.

Благодарение на режисурата на Дарина Главанакова – Бакърджиева публиката ще види една съвременна Снежанка и модерни джуджета. Професор, Кихльо, Смешко, Мърморко, Всезнайко, Любопитко и Малчуган ще се представят пред децата на фона на джаз песничка и облечени с работни гащеризони, суичъри, но и с типичните за джуджета дълги чорапи и шапчици. Визията на злата мащеха е на силна и властна жена от висшето общество, а самата Снежанка от романтична приказна героиня с плисирана поличка и елече  постепенно ще се превърне в момиче от нашето време. За ролята на Снежанка се готвят Людмила Михайлова и  Шмилена Султанова, за тази на Царицата мащеха - Лина Пеева и Дарина Запрянова, а Принцът и Огледалото ще бъдат изиграни от Милен Динолов.
Невероятната музика на композитора Атанас Косев и декорите на сценографа Иван Токаджиев са създадени, така че да подсилят образите на героите. Песничката на джуджетата, която е написани от Косев преди около 30 години, се е превърнала в хит за поколения, защото може да бъде изпята от всяко дете, което я е чуло. В декора най-силните акценти са къщичката на джуджетата, тронът на Царицата мащеха и говорещото Огледало, което е разказвач на собствената си история и въвежда децата в приказката.
"Нашето послание в представлението е от малки децата да знаят, че трябва да бъдат ученолюбиви и да растат като добри хора. Няма по-добър начин да го разберат от това да видят, че любимите им герои, които побеждават в края на приказката, са точно такива", казва режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева.
За да изиграят ролите си, певците на Операта ще се превърнат и в драматични герои. Публиката ще бъде изненадана не само от силните изпълнения, но и от "свитите" на добрия и лошия герой. Помощник на Снежанка ще бъде двуметрово джудже с любов към джаза, а подчинени на злата мащеха ще са танцуващи елфи и хип-хоп шут. Танците на елфите са дело на примабалерината на Операта Галина Калчева.  По  музиката в представлението работи  оркестърът  на Държавна опера – Бургас под диригентството на Иван Кожухаров, който е дирижирал и първата постановка на "Снежанка" в Бургас преди повече от 20 години.