Задигнаха 50 капака на улични шахти

Потърсено бе съдействието на Областна дирекция на МВР – Бургас, сектор "Икономическа полиция" и Гранична полиция.

 

 

В сформираните общи екипи се включиха и служители от общинските дирекции "УКОРС" и "Стопански дейности".

Направени бяха проверки на над 10 пункта за скрап в града и на "Пристанище Бургас", където няколко огромни купчини с метални отпадъци чакаха да бъдат натоварени на кораби и да отплават всеки момент.

При проверката в порта общо 6 капака бяха открити в периферията на две от струпаните камари.

Община Бургас веднага предупреди "Морска администрация" да забрани  товаренето на плавателните съдове. В момента се извършва сепарация на отпадъците, за да се установи дали отдолу няма и други капаци.

Предприети са действия за установяване на фирмата /или фирмите/ за скрап, извършила нередовната доставка, която ще понесе жестоки санкции.

При проверките на пунктовете за изкупуване на метални отпадъци засега няма открити капаци.

Кметът Николов разпореди да бъдат изпратени спешни писма до "Морска администрация" и прокуратурата с настояване за налагането на санкции на спедиторските фирми, ангажирани с товарите, стартиране на предварително производство срещу износителите на метала за кражба на общинска собственост и арестуването на корабите до приключване проверката на Икономическа полиция.

Териториалните директори са инструктирани да започнат обезопасяване на отворените шахти със стари палети, за да не пропаднат в тях хора и коли. Изпратено е и искане до митницата да предостави имената на фирмите спедитори.

Това е първият по рода си организиран случай на масова кражба на капаци от отводнителните шахти. В Община Бургас продължават да се баждат граждани и да сигнализират за липсващи решетки и капаци и към 14 ч. броят им вече е над 50.

"Това не е просто кражба. Това е действие, което реално застрашава сигурността и живота на гражданите. Настоявам да има осъдени хора и юридически лица по цялата верига за износ на скрап, които са посегнали на общинска собственост", заяви кметът Николов.