Задържаха банда за трафик на скъпи коли и страни от Европейския съюз с цел трафик към държави от Близкия изток.

 

Образувано е досъдебно производство в областната дирекция в Бургас и с разплитането на схемата и участниците се заели криминалисти и служители на група "Кражби и противозаконно отнемане на МПС". В хода на работата са предприети редица оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. На финалната фаза  вчера, в рамките на специализирана полицейска операция в три области и пет общини са задържани 10-ма участника в схемата Установени са 18 крадени луксозни автомобила от марките "Мерцедес", "БМВ", "Порше", "Ауди", а също и три камиона "Волво".

Установени и арестуван е ръководителят  на групата, занимавала се с трафик на МПС към клиенти от Близкия изток – В.Д. (40), от Св.Влас, криминално проявен във връзка с посегателства спрямо МПС. Сред другите участници са – С.Х. (40) от Харманли, също криминално проявен, който придружавал инкриминираните автомобили до Турция, където ги предавал на купувач и връщал парите от продажбата и П.Д (45) от Свиленград, криминално проявен - осигурявал безпрепятственото преминаване на автомобилите през  границата.

Другите седмина задържани са установени като шофьори на луксозните автомобили и камионите. Те са Л.Б. (43) от София; М.З. (60) от Сливен; Г.У. (30) от Бургас; Н.Д. (40) от Харманли; К.С. (41) от Любимец и Б.Б. (40) и С.Б. (41) от Свиленград . Те са разпитани като свидетели и след изтичането на срока на полицейското задържане са освободени.

Организаторът и двамата участници в организираната престъпна група са привлечени като обвиняеми и са задържани в следствения арест в Бургас за 72 часа. Спрямо тях предстои налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".