Това съобщение е изпратено до студентите от специалността в Бургас

Това съобщение е изпратено до студентите от специалността в Бургас

Закриват специалността "Рекламен дизайн" във филиала на Националната художествена академия в Бургас, а студентите, които сега са първи и втори курс ще бъдат преместени да продължат обучението си в София, научи "Черноморие". Студентите са получи съобщение за решението на катедра "Рекламен дизайн" в Академията. На студентите, които ще бъдат втори или трети курс им се предлага да се преместят в София, където да продължат обучението си в същата специалност или да пхродължат да учат във филиала в Бургас, но като сменят специалността си.

Част от студентите вече са решили да запишат друга специалност, за да останат в Бургас. За повечето преместването в София не отговаря на финансовите им възможности. Те или ще продължат обучението си, като изберат друга бакалавърска програма или ще се откажат.

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас е единственият в страната и бе открит тържествено на 4-ти октомври 2018 година. Филиалът се помещава на втория етаж на обновената Магазия 1. Тази част бе прехвърлена с решение на Министерски съвет от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" на НХА. След няколкомесечни ремонтни дейности, огромното хале, което се намира под металната конструкция на Айфел, бе преградено и там бяха обособени залите за обучение за студентите в отделните специалности.

Първата учебна година във филиала в Бургас започнаха обучението си 42-ма първокурсниците, които се обучават в специалностите - "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия".

"Дълги години съм кмет. С какви ли не проекти съм се занимавал, но по-трудна и сложна задача не съм имал. Ако някой ми беше казал, колко трудно се открива висше учебно заведение, нямаше да му повярвам. Трябваше да се промени Наредба, да се промени закон. Но така трябва да бъде. Чест е за мен да бъда на откриването на филиала на НХА", заяви по време на откриването на филиала кметът на Бургас Димитър Николов.

Три години продължи процедурата по разкриване на филиала на Академията в морския град. Сега обаче има реална възможност една от търсените специалности да бъде закрита и прием по нея да има само в Академията в София.

122 г. след началото поставено от Мърквичка, НХА с филиал в Бургас