Румяна Георгиева (третата отдясно наляво) получи престижното отличие. Снимка Архив Черноморие-бг

Румяна Георгиева (третата отдясно наляво) получи престижното отличие. Снимка Архив Черноморие-бг

Румяна Георгиева - зам.директор в бургаската ПГМЕЕ, известна още като Механото, е отличена с приз "Неофит Рилски" по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Поредна учебна година, пореден месец май, пореден 24 май, но всеки път онова празнично чувство сякаш е по-силно, не стихва онзи трепет и вълнение на Деня на буквите макар, че вече не съм ученичката в строя, не съм за първа година учител, не съм за първа година ръководител. Но знам защо е така, защото съм обградена от можещи, всеотдайни, иновативни, находчиви и борбени учители – учителите на Механото.

В навечерието на този 24-ти май г-жа Румяна Георгиева ми даде повод отново да изпитам чувство на гордост от отличието, с което бе удостоена - "Неофит Рилски" - най-високото отличие в образователната система на България. Тази награда е признание за дългогодишната ѝ всеотдайна работа, работа, с която тя всекидневно доказва, че пред учителството няма прегради", сподели директорът на ПГМЕЕ инж. Роза Желева.

През последните пет години Румяна Георгиева на гимназията. "Всеки ден забелязвах ентусиазма и самоотвержеността, с които се впускаше в разнообразни начинания, за да поведе учениците, за да подпомогне колегите, за да представи Механото на висотата, която си е извоювало през годините. Благодаря на РУО-Бургас, че работата на г-жа Георгиева бе оценена и подкрепиха нашата номинация. От името на цялата училищна общност поздравявам още веднъж г-жа Румяна Георгиева с отличието и ѝ пожелаваме нови творчески успехи!", сподели още Роза Желева.

Директорът на ПГМЕЕ поздрави днес своите колеги с думите: "На този свят и светъл празник на българската книжнина и духовност, в годината на 95-ия рожден ден на училището ни, в знак на почит и благодарност към Вас, колеги, за неуморния труд както в реалната класна стая, така и във виртуалната; както в делничните дни, така и в празничните; както в дните, така и в нощите; както в умовете Ви, така и в сърцата Ви - към всеки ученик на Механото, ръководството на гимназията връчва следните отличия". Виртуално Роза Желева награди всички 58 учители и четирима зам.-директори на гимназията.

Въпреки липсата на празничното шествие, на разветите трибагреници, на скандиранията Механо, на прегръдките и усмивките с честитка на уста, директорът на гимназията успя да повдигне духа на преподавателите и да им покаже, че е до тях в похода на духовността.