Зам.-кмет отговаря на еко въпрос, печели награда И зам.-областната управителка Златина Дукова се оказа, че знае повече от верните отговори, свързани с биоразнообразието и екологичното равновесие.

Своеобразната викторина бе под открито небе до фонтаните на подлеза на Операта. Това място бе избрано от Българска Фондация Биоразнообразие за откриването на изложбата "Биоразнообразието. Всички ние сме част от него". Изложбата, която от края на юли до края на октомври 2010 година ще гостува в 14 български града, съдържа най-добрите снимки, участвали в едноименния фотографския конкурс на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България във връзка с Европейската година на биологичното разнообразие - 2010. Журито е пресявало над 300 снимки на участници в конкурса. Те са показали природата на страната, също така и отношението на човека към нея. Изложбата бе открита от Зинаида Златанова. Приветствие към гостите отправи и Атанаска Николова.

Най-забавната част бе викторината с въпроси, подговнена от домакините. Сред знаещите бе и журналистката от вестник "Черноморски фар" Силвия Шатърова. Тя отговори правилно на въпроса коя магистрала минава през Бургас и езерата - пътят на птиците "Виа понтика". Сред отговорителе правилно бе и журналистката от "Фактор" Румяна Емануилиду.

Най-оживено се оказа художественото ателие на открито, което събра най-малките гости на празника. Децата изработиха сувенири от екологични материали и подредиха пано с представителите на родната фауна. Те срещнаха подкрепата на ръководителите от ателието по приложни изкуства към читалище "Просвета" в квартал "Долно Езерово".

А когато мелодията на странджанската народна песен се разнесе във въздуха, в изпълнение на фолклорна група "Жарава", се изви хоро на площада.