DSC_9095

DSC_9095

Зам-кмет седна зад грънчарско колело

- ръководител на Школата по керамика в бургаското СУ "Иван Вазов" тя измайстори първото си произведение от глина. Йорданка Ананиева следваше всяка стъпка, обяснена преди това от майстора-грънчар, за да направи мини ваза. Глината, с която работеше Йорданка Ананиева, бе замесена преди това от Арабаджиев. "Основно правило на всеки грънчар е първо да се научи да си меси глината, след това да майстори предмети", обясни той.

"Разбирам, защо децата искат да работат с глина", не скри радостта си от първия си досег с грънчарството Йорданка Ананиева. DSC_9101Преди да сложи престилката и да хване глината в ръце, тя видя предметите, които са изпечени в новата пещ на Школата по керамика. Средствата за закупуването на пещта бяха събрани по време на две кампании, организирани от ръководството на СУ "Иван Вазов" и с финансовата помощ на Община Бургас.

Школата е създадена преди повече от 40 години от Кольо Арабаджиев, баща на настоящия ръководител - Иван Арабаджиев. Пред последните пет години творбите на децата, които посещават занятията не бяха довършени, защото старата пещ не работеше. На нейно място вече има нова, в която ще бъдат изпичани новите детски произведения.

В СУ Иван Вазов с показно как работи новата пещ