Върховният административен съд отмени създаването на защитена територия "Корал". Тя бе инициирана от Министерството на околната среда и водите и под документите за създаването й стои подписа на тогавашния министър Юлиян Попов. Производството е образувано по три касационни жалби, подадени от:

1. "Кортекс Трейдинг" АД и "Фантазия 5" ООД, чрез адв. Бакалова и адв. Атанасов като процесуални представители;

2. Община Царево, представлявана от кмета Г. Л., чрез пълномощника си адв. Костадинов и

3. Национална асоциация "Българско черноморие", чрез председателя на УС И. В. и адв. Вълканова като пълномощник, срещу решение № 7230 от 29.06.2023 г., постановено по адм. дело № 7620/2022 г. по описа на Върховния административен съд, шесто отделение. В касационните жалби се излагат доводи за неправилност на решението поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост.

Касаторите "Кортекс Трейдинг" АД и "Фантазия 5" ООД оспорват пред ВАС изводите на съда относно мотивирането на административния акт, както и за законосъобразното провеждане на административното производство. Считат, че по делото не е установено в обхвата на обявената защитена местност да са налични видовете китоподобни бозайници и есетрови риби поради липсата на реални данни за разпространението им в посочените граници на акваторията на Черно море, както и че не е изследван въпроса относно ефективността на наложените забрани и затрудненията, които причиняват за реализиране на дейността им.

Касаторът Община Царево излага доводи за неправилност на извода на съда по отношение определянето на характера на оспорения административен акт като общ такъв и навежда аргументи, че притежава белезите на подзаконов нормативен акт. В тази връзка твърди, че са допуснати съществени нарушения на процедурата по чл. 26 от Закона за нормативните актове (ЗНА) и чл. 77 АПК, както и противоречие на заповедта с Кодекса за търговското мореплаване и чл. 35, ал. 1 от Конституцията на Република България.

От своя страна от "Българско Черноморие" посочва, че представеният от сдружение "Да запазим Корал" доклад от еколог не е достатъчен да обоснове създаване на морска защитена територия "Корал", тъй като не дава научни данни за проведени проучвания и техния период. Излага доводи за наличие на теренни изследвания, според които акваторията на защитената местност не е в интерес за трите вида китоподобни и след като научната информация доказва, че карагьозивите риби се размножават в големите реки и обитават открити морски пространства по цялото Черноморско крайбрежие и може би през миграционния си период преминават през най-отдалечената част от бреговата линия на обявената защитена местност, са незаконосъобразни и предложените мерки за опазване. Представя писмени доказателства в подкрепа на твърденията си.

Представителят на Върховната прокуратура дава мотивирано заключение за правилност на обжалваното решение.

Върховният административен съд, петчленен състав на втора колегия, приема касационните жалби за процесуално допустими като подадени от надлежни страни по смисъла на чл. 210, ал. 1 АПК, за които съдебният акт е неблагоприятен и в срока по чл. 211, ал. 1 АПК.

ВАС отменя решение № 7230 от 29.06.2023 г., постановено по адм. дело № 7620/2022 г. по описа на Върховния административен съд и вместо него постановява:

- отменя заповед № РД-598 от 07.07.2022 г. на министъра на околната среда и водите.

- изпраща делото като преписка на административния орган за ново произнасяне при спазване на дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.

- осъжда Министерството на околната среда и водите, с адрес: гр. София, бул. „Кн. Мария Луиза“ № 22 да заплати на „Кортекс трейдинг“ АД, ЕИК 831642320 направените по делото разноски в размер на 3940 (три хиляди деветстотин и четиридесет) лева.

- осъжда Министерството на околната среда и водите, с адрес: гр. София, бул. „Кн. Мария Луиза“ № 22 да заплати на „Фантазия 5“ ООД, ЕИК 203791148 направените по делото разноски в размер на 2120 (две хиляди сто и двадесет) лева.

- осъжда Министерството на околната среда и водите, с адрес: гр. София, бул. „Кн. Мария Луиза“ № 22 да заплати на Община Царево, ЕИК 00057097 направените по делото разноски в размер на 1570 (хиляда петстотин и седемдесет) лева.

- осъжда Министерството на околната среда и водите, с адрес: гр. София, бул. „Кн. Мария Луиза“ № 22 да заплати на Национална асоциация „Българско черноморие“, ЕИК 176491108 направените по делото разноски в размер на 370 (триста и седемдесет) лева.

Решението не подлежи на обжалване.