Новият дом ще бъде построен на Минералните бани. Визуализации Община Бургас

Новият дом ще бъде построен на Минералните бани. Визуализации Община Бургас

Заради променени условия, Община Бургас ще доплати 4 млн. лв. за новия дом за възрастни. Морската община бе сред одобрените преди година. Това ще стане възможно чрез процедура "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора", която беше отворена за кандидатстване от Министерството на труда и социалната политика. Мярката е в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост и ще бъде реализирана чрез директно предоставяне на средства на общините за изпълнение на инвестиции за реновиране на домовете за стари хора.

Община Бургас сред допустимите кандидати за обновяване на домове за стари хора

Година по-късно стана ясно, че условията са променени и няма да се финансира цялата стойност на проекта. Общата индикативна стойност на проектното предложение "Реформиране на Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" гр. Бургас чрез изграждане на сграда за резидентна грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст в УПИ II-525, кв.9, ПИ с идентификатор  07079.701.525, по плана на в. з. "Минерални бани" е в размер на 7 726 328,00 лв. с вкл. ДДС.

В публикуваните през месец февруари 2024 г. изменени условия за кандидатстване по процедурата е изчислена максималната стойност за всеки проект  според капацитета на дома (съответния брой потребители) и съответната РЗП, предмет на интервенция по процедурата, като за Община Бургас максималната стойност за проекта е 3 335 917.00 лева с вкл. ДДС

"В тази връзка с оглед изпълнение на дейностите точно, пълно, качествено и в срок е необходимо да бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в размер до 4 400 000,00 лв. за покриване на допустими и недопустими разходи, необходими за реализацията на проекта.

Крайният срок за подаване на проектното предложение е 02.04.2024г., поради което моля да бъде допуснато предварително изпълнение на предлаганото решение при условията основание на чл. 60, ал. 1 от Административно процесуалния кодекс", пише в докладната записка на кмета на Бургас Димитър Николов, която бе разгледана на днешното заседание на Общинския съвет.

След разгорещени дебати относно индикативната стойност на проекта, докладната записка бе подкрепена с 38 гласа "за" и 6 "въздържал се". 

Проектът предвижда новия дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот. Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария. Сградата ще бъде обзаведена и оборудвана с най-съвременни мебели и уреди, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина, която ще предоставя функции на открито като фитнес, пространство за трудотерапия, цветна градина и алеи за разходка. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.

Изграждането на новия Дом за възрастни хора ще осигури по-добри условия за качествен, независим и спокоен начин на живот за старите хора, съобразен с индивидуалните им нужди.

Галерия