Хиротонията на архимандрит Матей е насрочена за тази неделя. Снимка Светият синод

Хиротонията на архимандрит Матей е насрочена за тази неделя. Снимка Светият синод

Защо Светият синод на Българската Православна църква – Българска патриаршия бърза с ръкополагането на архимандрит Матей за епископ? Решението е взето на заседание на Синода, което се проведе на 12-ти март тази година. То е по молба на Великотърновския митрополит Григорий.

Хиротонията на архимандрита е насрочена за 7-ми април, Неделя Кръстопоклонна, във великотърновския катедрален храм "Рождество Богородично". Това значи, че той ще може да участва в избора на нов Български патриарх. Със свое решение от 19-ти март Синодът определя на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов патриарх. В Устава на БПЦ пише:

Раздел ІІ

ИЗБОР НА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ

Чл. 41. Българският патриарх и Софийски митрополит се избира от Патриаршески избирателен църковен събор, който се състои от:

1. архиереите – митрополити и епископи на Българската православна църква – Българска патриаршия

Това на практика означава, че вече като епископ архимандрит Матей може да бъде избран за делегат, който да участва в църковния събор. Въпросът е за кого ще даде той своя глас!?!

Архимандрит Матей (Милен Стоянов Орешков) е роден в град Казанлък на 07.10.1971 г. Първоначално учи в Средно училище "Св. Паисий Хилендарски", град Казанлък, след което продължава средното си образование в гимназията "Св. св. Кирил и Методий" в Казанлък. Завършва и Специалното техническо училище "Арсенал" с профил - студена обработка на металите. Отбива военната си служба в град Ямбол и в град Грудово, сега град Средец, област Бургас. Започва работа в завода "Арсенал" - Казанлък, като през същия период записва и завършва виеше образование във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", специалност - "Философия".

Шест години преподава като учител по философия в гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Казанлък. После завършва паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" и Православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Приет е за послушник в Присовския манастир "Св. Пантелеймон", Велико-Търновска епархия, където на вечернята срещу Благовещение (24.03.2016 г.) е постриган в монашеска схима, а на 01.10.2016 г., след решение на Светия синод е ръкоположен в йеродяконски чин, а след година - за йеромонах.

На 16.11.2022 г. йеромонах Матей е възведен в чин архимандрит. Докато е на послушание в Присовския манастир, йеромонах Матей служи в обителта и в енории, които са му поверени. В началото на 2020 г. Всепреподобният йеромонах Матей поема длъжността ефимерий в манастира "Св. св. апостоли Петър и Павел" - град Свищов и енорийски свещеник на храмове в Свищовска духовна околия. От юли 2022 г. до май 2023 г. йеромонах Матей е член на Велико търновския епархийски съвет като представляващ епархийските манастири. От 01.06.2023 г. е Архиерейски наместник на Никополска духовна околия и енорийски свещеник на храмове и от Никополска духовна околия.

Това не е първият случай при който Светият синод взема решение воден от една или друга причина, която обаче се оказва част от план, който се следва през следващите години.

Достоизбираем ли е Знеполският епископ Арсений за митрополит?

Не са редки и случаите при които решенията на Синода се вземат и в нарушение на Устава на БПЦ, който членовете на Синода – митрополитите, трябва да спазват. За жалост от началото на годината със своите действия те показаха, че правят и това – нарушават Устава, както се случи с приемането на Синодалната Наредба за избор за митрополити на 24-ти февруари т.г. Под натиска на общественото мнение, на възраженията на миряни и свещеници и след изразено несъгласие на част от митрополитите, както и след промяна на мнението на някои от тях, които вече бяха подкрепили същата наредба, тя отпадна, засега.

Затова и всяко действие на Синода през последните месеци вече се гледа под лупа и се търси причина за него!