Плаж Мандра има Син флаг за това лято. Снимки Божидар Чолаков

Плаж Мандра има Син флаг за това лято. Снимки Божидар Чолаков

Всяко лято броим опашките от коли, които се извиват на КПП-та в посока Гърция. Напоителни репортажи от границата се излъчват по националните телевизии. В сутрешните блокове и в интернет пространството дебатът "за" и "против" гръцкото и българското Черноморие избуява отново. На моменти спорът дори ескалира в конспиративни теории. А причините за избора на едното или другото крайбрежие от страна на българите са много, но част от тях доста обосновани и прозаични.

Без да вземаме отношение по темата, ще се опитаме със серия от текстове да дадем различната гледна точка, за да могат нашите читатели сами да си направят избора за решението, къде българите обичат да прекарват лятната си ваканция.

За тези, които живеят в югозападна България отговорът е много прост - гръцкото крайбрежие им е на има няма 100 км, докато българското е на около 400 (за живеещите в София), над 450 км за живеещите в Гоце Делчев (разстоянието зависи и от избора на маршрут), под 400 км за живеещите в Смолян и Кърджали. Съвсем логично е хората от тази част на страната да предпочитат гръцкото море защото стигат до него по-бързо и могат да си позволят еднодневен плаж или уикенд почивка. Става въпрос за плажните ивици, които са в непосредствена близост до българо-гръцката граница - в област Керамоти и град Ксанти. Там се намират и най-често посещаваните от българите плажове в Авдира, Миродато, Меси, Мандра, Фанари, Керамоти.

"10 от плажовете по Беломорието са носители на отличието "Син флаг" за тази година. Четири плажа са в област Родопи (Комотини), 5 в област Ксанти и 1 в област Еврос (Александруполис). С 617 наградени плажа със "Син флаг" Гърция отново се нарежда на 2-ро място в света сред 52 държави. В област Родопи, в община Комотини са отличени 4 плажа: Ароги, Меси, плаж Фанари и къмпинг Юлия във Фанари. Област Еврос получава флаг за общинския плаж на община Александруполис. Облат Ксанти получи 5 знамена: за плажната ивица в Мангана, община Топейрос и за плажовете на Авдира, Лефкипос, Мандра и Миродато в община Авдира", новината е на колегата Божидар Чолаков - журналист в БНР - Кърджали.

Една от тезите, които защитниците на гръцкото крайбрежие защитават е, че там не се плаща за шезлонг и чадър. Оказа се, че това не е точно така.

За българите, гърците и къде да ходим на море

В Северна Гърция не се плаща за чадър и шезлонг. "Може да си поръчаш само едно кафе, фрапе или бира, коктейл. Фрапето, кафе, еспресо е 2.50 - 3 евро Бирата е от 3 до 5 евро зависи марката.

Заведенията на плажа не са разположени нагъсто едно до друго. На някои плажове има диджей на място през деня, на други - привечер започва програмата", разказа Божидар Чолаков.

По Беломорието има и общински плажове с дървени чадъри. Там си опъваш хавлията на плажа също нищо не плащаш. Ако обаче искаш да консумираш напитка, ходиш на място до най-близкото зеведние, защото тук няма сервиз на ивицата, както е на плажовете отдадени на концесия.

Плажовете в Гърция разполагат с кабинки с душове и съблекални.

Обядът в заведение излиза 25- 28 евро.

В таверната без да те питат ти сервират панерка с хляб и бутилка с литър вода. И на края, често има комплимент от заведението десерт - топка сладолед със сиропиран кекс или само сладолед.

В тази част на Гърция се почива масово в къщи за гости. Отдават се, както целите къщи, така и отделни стаи. Цената на нощувката варира от 20 до 40 евро взависимост от населеното място. Има и доста къщи, които са купени от българи, които също се отдават под наем.

Затова не е чудно, че през лятото в района могат да се видят български регистрации на автомобилите - К, СМ, Х, СТ, РВ, РА, СА.

Сравнително същото е и положението в района около Кавала. На плажовете, които са на час път от морския град и които са предпочитани и от бургазлии, за шезлонг и чадър не се плаща. Купуваш си напитка на цена от 4 евро.

Галерия