Стефан Диомов (вляво), Недялко Йорданов (до него) и Мустафа Чаушев (на заден план) са свързани завинаги с историята на Бургас и морето. Снимки Бургас без цензура

Стефан Диомов (вляво), Недялко Йорданов (до него) и Мустафа Чаушев (на заден план) са свързани завинаги с историята на Бургас и морето. Снимки Бургас без цензура

Защо юбилеят на "Бургас и морето" мина без златните му хитове? Този въпрос си задаваха зрителите на конкурса, които бяха в Летния театър вечерта на провеждането му (29-ти юли). Ще си го зададат и зрителите, които ще гледат запис по някоя от националните телевизии, когато той бъде излъчен.

Две седмици след провеждането на тазгодишното му издание, въпросът виси във въздуха без отговор.

Тази година националният конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето" празнува половинвековен юбилей от създаването си и 40-то си издание. Първото му издание е през 1973 година. Тогава конкурсът носи името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора". Първият носител на първа награда от първото му издание е песента "Зимно море" по текст на Петър Караангов и музика на Тончо Русев, в изпълнение на Мустафа Чаушев. Още по-странното бе, че водещата и сценарист на конкурса - актрисата Здрава Каменова, обяви, че в залата е изпълнителят Мустафа Чаушев. Но нито го поканиха на сцената, нито му дадоха възможността да изпълни песента, която е спечелила първата награда преди 50 години.

В Летния театър бяха и поетът Недялко Йорданов, и композиторът Стефан Диомов, и двамата свързани с конкурса през годините. Песни по текстове и музика на двамата са печелили не веднъж националния конкурс. Имената им обаче бяха само споменати като едни от знаковите за културния живот на Бургас и нищо повече.

А именно Стефан Диомов е човекът, благодарение на когото, се възражда конкурса в средата на 90-те години на миналия век. От 1996 година конкурсът вече съществува като "Бургас и морето". Той не се проведе само веднъж през 2020 година, заради пандемията.

Но за своите 40 издания той е дал начало на кариерата на редица изпълнители и е превърнал в шлагери не една песен. Въпреки това, точно тези, златни песни на "Бургас и морето" не звучаха в нощта на конкурса. А тях всеки може да запее. Като се почне от "Зимно море", "Моето мъжко момиче", "Момчето, което говори с морето", "Разказвай ми", "Сбогом, мое море" и се стигне до "Имало в Бургас", "Старецът и морето", "Балкански синдром", "Море от нежност", "Лятото", "Хълмът с лудата трева", "Там край бавната река" и други.

За сметка на големите хитове, публиката чу девет песни, печелили различни награди през последните пет издания на "Бургас и морето". Някои от песните са победители от миналогодишното издание. На всички тях ще им трябва време, за да се превърнат в "златни хитове" от "Бургас и морето".

Затова беше резонно публиката да чуе някои от най-големите хитове, които са и ще останат в историята на българската популярна песен. Защото, за да върви напред и да се развива, единственият вече по рода си конкурс за песен у нас, трябва да поглежда, особено когато има юбилей, назад към миналото, без което нямаше да го има настоящето и бъдещето.

Галерия