Здрава Каменова за втори път бе водеща на конкурса Бургас и морето. Снимка Архив Черноморие-бг

Здрава Каменова за втори път бе водеща на конкурса Бургас и морето. Снимка Архив Черноморие-бг

Националният конкурс за българска популярна песен не е стендъп комедия, а сцената на Летния театър в Бургас не е сцена на нощен клуб или бар.

Конкурсът, който тази година празнува своя половинвековен юбилей от създаването си и 40-то си издание бе сравняван с емоционалните страсти и промени през които преминава една 50-годишна и една 40-годишна жена. Ако този тип хумор е забавен за публиката на стендъп комедията, то той не приляга на конкурс от такъв мащаб.

През всичките години след възстановяването на конкурса, Община Бургас като негов организатор, полага неимоверни усилия за провеждането му и създава условия на авторите на песни и на изпълнителите, за да превърне този единствен по рода си конкурс за българска популярна песен в музикално събитие.

Затова и през годините на сцената в Летния театър като водещи са се изявявали популярни лица – от радио и телевизионни водещи през певци до артисти. Похвално е желанието да има разнообразие, не само от към музикалната част на конкурса, която е в основата му, но и по отношение на сценографията, режисурата и сценария.

Тази година обаче част от сценария предизвика възмущения от страна на публиката в Летния театър, която в основната си част са бургазлии. Точно те със своите данъци са съпричастни към финансовата част на конкурса и всяка година прекрачват прага на театъра с очакване за незабравима среща с новите песни и с изпълнители.

Водещата на конкурса Здрава Каменова, която е и сценарист, този път премина границата с неподходящите си сравнения, оприличавайки конкурса (съществително име от мъжки род) с жена. И проблемът дори не е в това, а в използването на „смешки“, които трябваше да развеселяват публиката в анонсите преди представянето на песните финалисти. Те обаче звучаха меко казано не на мястото си.

Стендъп комедията е комедиен жанр, който набра популярност у нас през последните години. Основната сцена на актьора е нощен клуб и заведение. Комедиантът застава зад микрофона и разказва шеги от личен характер. Често пъти тези скечове са от неговия живот или от живота на негови близки, които са пречупени през комедията. Сигурно затова и мястото на този тъп изяви са клубове, пълни с хора, които на чаша питие искат да се отпуснат и забавляват, смеейки се на шеговитите истории на комедианта.

Точно тези шеги обаче не са подходящи за сцената на Летния театър, нямат място в сценария на конкурса „Бургас и морето“, защото вместо да забавляват, те се опитаха да го принизят до битовото и злободневното.

Каквито и недостатъци да има „Бургас и морето“, то в никакъв случай този реномиран конкурс, който се проведе за 40-ти път, от който са тръгнали кариерите на десетки изпълнители и на чиято сцена са се родили безброй хитове не може да бъде иронизиран и принизяван.