Фани и Венцислав вече се готвят за националното състезание

Фани и Венцислав вече се готвят за националното състезание

Златните ученици на бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" готвят с любов и сърце. Фани Киселова от ХII "в" клас с ръководител Ганка Ангелова и Венцислав Сребрев от ХI "е" клас с ръководител Анна Тодорова вече са златни, като златните медали, които спечелиха в регионалния кръг на националните състезания за "Най-добър млад готвач" и "Най-добър млад сервитьор", които се проведоха в Хисаря. Това им дава право да участват в националното състезание, което ще се проведе от 18-ти до 20-ти април в столицата.

Ученици от бургаската ПГТ със златни медали от национално състезание

Двата златни медала, които учениците от гимназията спечелиха, са историческо постижение за училището, които има дългогодишни традиции в подготовката на кадри за сферата на туризма. Отличията носят радост, но и задължават Фани и Венцислав, които ще защитават своята гимназията идния месец в София. Те ще премерят сили в конкуренцията на най-добрите ученици от професионалните гимназии по туризъм в цялата страна.

След едноседмичната почивка, която двамата получиха от своите преподаватели, Фани и Венцислав отново влизат в кухнята, за да готвят и сервират. По този начин ще се подготвят за предстоящото състезание.

И двамата имат практически опит. "Моят свако обича да готви и той ме запали за кулинарията", сподели Венцислав Сребрев. Специалността му е хибридна и той учи, както за готвач, така и за сервитьор. Тийнейджърът има завидна практика като сервитьор в заведение в Бургас. "В училище ни учат как да сервираме в ресторант с 5 звезди. Много е важно отношението на сервитьора към клиента, той трябва да е усмихнат, да гледа клиента в очите, докато говори с него. На моменти дори да е психолог", споделя наученото от теорията и практиката Венцислав. Той си изработил и своя система при вземане на поръчките, така че да няма разминаване между желанието на клиента и това, което вече им е сервирал на масата. За малкия си професионален опит той се е сблъскал с редица хора и е попадал в ситуации, които са го провокирали да намира най-бързия и верен изход. Признава, че любимите му коктейли за приготвяне са "Мохито" и "Секс на плажа". Въпреки че му харесва да готви, предпочита да е сервитьор, защото харесва контакта с хората.

Двамата с Фани, с която се и падат в един отбор по време на регионалното състезание, се запознават преди да се качат в автобуса за Хисаря. Фани Киселова е от ХII и двамата с Венцислав учат в различни смени. Затова и напрактика не се познават, нищо че са от едно училище. Но много бързо намират общ език и успяват да се подготвят, така че да спечелят журито и да заслужат първите места. "Тръгнах за Хисаря с нагласата да съм първа. Още по-хубаво стана, когато жребият определи да сме в екип с Венцислав. Двамата се шегувахме, че който спечели първото място той ще черпи. Така почерпихме и двамата", допълва Фани.

Тя също има завиден стаж в кухнята. Фани е четвърто поколение готвач във фамилията. Семейството й има семеен ресторант в Созопол и там тя трупа практически опит. Признава, че на българина му липсва култура по отношение на кулинарията. Много хора все още си мислят, че добре изглеждащото ястие задължително струва много пари. Фани разчита на подкрепата на своето семейство. Няма предпочитание към приготвянето на конкретно ястие, зависи от продукта. "Аранжировката ми е лесна, защото си представям кое как ще изглежда. По-сложно е приготвянето на ястието и начина на обработване на продукта", допълва тя.

Участието в националното състезание в София е на принципа на "MasterChef". Жребий ще определи отборите - готвач и сервитьор. Единият приготвя ястието, другият го презентира и сервира подходящото към него вино. Вечерта преди самото състезание ще бъде отворена черната кутия за всеки отбор. Така състезателите и техните учители ще имат време да обсъдят ястието, което ще се приготви и виното, което ще се избере. На другия ден всеки ще има 15 минути в магазина, за да вземе продуктите, с които ще готви.

Въпреки сериозната конкуренция, Венцислав и Фани са уверени, че ще се справят и ще донесат поредното отличие за своето училище.

И двамата смятат да се реализират професионално в сферата, в която се обучават, като преди това и двамата ще завършат университет, за да надградят знанията си.

Галерия