100 самодейци с концерт за националния празник в Царево

Концертът бе замислен като размисъл и равносметка на най-великото в историята ни, довело до съдбовния момент - подписването на Санстефанския мирен договор. С рецитал участниците представиха хроника на събитията, които го предхождат.

 

Първи на сцената излязоха най-малките участници - децата от детската градина. Изпълненията им, мажоретен танц, песни и стихове за България, предизвикаха възторга и умилението на публиката в претъпкания киносалон. След тях солистът от мъжката певческа група Георги Илиев изпълни песента "В петък се Радка потурчи" с мизансцен, който пресъздава историята в песента. За тежките години на робството се разказваше и в песента "Години, пусти години", която Калина Костадинова изпя с прекрасния си глас. Дванадесетгодишната девойка се откроява като безспорен талант и последовател на странджанската песен, предавана от потекло на потекло. Тъжния спомен за годините на робството пази и песента "Бърза, хорото одеше", изпълнена от Иринка Вълчева. Прозвучаха още песни за прочути войводи и комити в изпълнение на Мъжката битова група и фолклорен състав "Нестинарче".

В концерта, продължил близо час, участваха и детска вокална група "Усмивки", школата по модерни танци, женската битова група, много индивидуални изпълнители. Детският танцов състав "Иглика" представи северняшки танц и копаница. Грандиозният завършек на спектакъла бе моментът, когато на сцената с общ фолклорен танц излязоха ансамблите за народни танци.

Музикалното оформление и хореографията на концерта са заслуга на странджанската певица Златка Ставрева, Дамян Дамянов, Ива Петрова и Елена Препува.

Днес жителите на Царево отбелязаха националния празник с паметно шествие до паметниците на легендарните Михаил Герджиков и Георги Кондолов, където с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за Освобождението на България. В знак на признателност бяха поднесени цветя. Националният трибагреник в чест на празника издигна кметът Петко Арнаудов.