11 заведения "забравили" да се регистрират по ДДС

40 обекта (заведения за обществено хранене, супермаркети, хотели) са били наблюдавани в периода средата на юли - края на август. Най-честото нарушение, което е било констатирано е неиздаването на касова бележка и липса на контролни ленти. Данъчните са проверявали обекти на територията на Слънчев бряг, Равда, Несебър и Созопол.

 

За 11 обекта вече е открита процедура за принудителна регистрация по ДДС. Причината е, че оборотите само за седмица при наблюдението достигнали изискуемия минимален праг от 50 000 лева, при който следва задължителна регистрация. "Предотвратихме укриването на данък в доста голям размер. Целта на тези проверки е не толкова съставянето на актове за констатирани административни нарушения, колкото изваждането на светло на реалните обороти, последваща селекция и контролни действия, там където е необходимо", коментира изпълняващият длъжността директор на ТД на НАП-Бургас г-н Живко Тодоров .

Повече от 40 хотела и прилежащите към тях търговски площи са били проверени за установяване на реалната заетост, начина на заплащане на туристическите услуги, както и договорите за отдаване под наем.  Проверките ще бъдат последвани от ревизии, там където са налице особено големи разминавания при отчетността на оборотите, уточниха още от НАП-Бургас.